Magyar könnygázról ír a külföldi sajtó

2015.09.16. 19:52
A világ sajtója megint címlapon számol be a magyarországi eseményekről: a menekültek lázadásáról a szerb-magyar határon minden nagyobb lap tudósít. Van, ahol síró gyerekek kerültek a tudósításokba, máshol az ütéseket álló rendőrök.

Svédországtól az Egyesült Államokig a legnagyobb újságok és híroldalak kiemelten foglalkoznak a magyarországi menekülthelyzettel. A szerb-magyar határról szóló tudósítások többsége a könnygázról és az első illegális határátlépők tárgyalásáról számol be.

Corriere della Sera

Az olasz lap azt írja, hogy kétezer ember várakozott Horgosnál keddről szerdára virradóan. A délután háromkor kezdődött támadás kapcsán megemlítik, hogy sok gyerek és nő is kapott a magyar rendőrök által kilőtt könnygázból.

Ez egy figyelmeztetés minden potenciális elkövetőnek, hogy ne kövesse el ezt a bűncselekményt.

– idézi a lap Kemenes Krisztián bíró szavait is az első illegális határátlépési ügy kapcsán. Egy iraki férfit azért utasítottak ki és köteleztek az eljárási díj megtérítésére, mert átmászott a szerb-határon lévő kerítésen, ez kedd óta bűncselekménynek számít.

B92

A mi rendőreink, mintegy 20-an a magyarok és a menekültek között állnak. Arról próbálják meggyőzni a tömeget, hogy ne a magyarokra támadjanak. Ugyanezt teszi a helyszínen a belügyminiszter, Alexander Vulkin is – derül ki a szerb híroldal tudósításából.

Vulkin elfogadhatatlannak nevezte azt, hogy a magyar hatóságok vízágyúval és könnygázzal átlőttek a határon. 

Frankfurter Allgemeine Zeitung

A német újság arról számolt be, hogy sok gyereket és nőt is elért a könnygáz. Olyanokat, akik jóval messzebb álltak attól a csoporttól, amelyik a határkapuját döngette. „A magyar rendőrök azt a parancsot kapták, hogy minden indokolt eszközzel védjék meg a határt” – írja a FAZ.

Welt

Legalább húsz sérült rendőrről számolt be a Welt. A német lap összegyűjtötte a magyar kormányt és intézkedéseket ért szerb, horvát és román bírálatokat. 

Rendőrkutyák, kerítések és fegyverek: pontosan olyan, mint egy jelenet 1930-ból

– idézték Victor Ponta román kormányfőt.

Le Figaro

A Figaro is a szerb rendőrökről ír a lázadás kapcsán: egyrészről kiemelik, hogy az ottani hatóságok nem avatkoztak be akkor, amikor a feldühödött tömeg nekifeszült a kerítésnek és eltörte azt. Másrészről beszámolnak arról, hogy a hatóság emberei zsebkendőkkel takarták el a könnygáz miatt több gyerek és nő arcát.

Idézik az ENSZ egyik helyi képviselőjének nyilatkozatát, aki elmondta, hogy a menekültek egy csoportja köveket és üvegeket dobált a rendőrök felé. A francia újság úgy tudja, hogy az AFP tudósítója is megsérült a helyszínen.

The New York Times

Elmegyek Görögországba, onnan Szerbiába, de elkerülöm Magyarországot 

– közölte az amerikai lappal egy menekült, aki most érkezett meg a törökországi Edirnébe.

A New York Times riportja szerint a szerb-magyar határnál várakozó migránsok és menekültek nagy része azért nem indul el Szlovénia felé, mert már nincsen pénze az útra. Sokan bíznak abban, hogy a 30 napos határzárlat után újra át lehet majd menni Magyarországon.

Aftonbladet

A svéd újság a könnygáz és vízágyú elől pánikban menekülő nőkről és gyerekekről ír. Riportjukban arra is kitérnek, hogy a határnál egy spontán kialakult tábor lett a szerb oldalon, ahol sokan az aszfalton alszanak.