Saját feketekasszájukról beszélgettek a józsefvárosi MSZP-sek

2015.09.17. 10:54 Módosítva: 2015.09.17. 10:55
Feketekasszáról, alkalmazottak fekete foglalkoztatásáról, titokzatos vállalkozóról beszélgetnek a józsefvárosi MSZP-sek egy hangfelvételen, amelyet a Magyar Idők hozott nyilvánosságra. A beszélgetésen ott volt Katona Tamás pártigazgató is, aki jelezte, nem örül a feketekasszának, de szerinte az élet bonyolult.

Érdekes hangfelvétel került a Magyar Időkhöz, amely részletesen közli, mi történt az idén február 23-án a józsefvárosi MSZP-sek összejövetelén. A szocialisták épp az elmúlt év gazdálkodását tekintették át Katona Tamással, az MSZP országos pártigazgatójával közösen.

A hallottak alapján nem egészen tiszta, mi is történt a szervezetben, de annyi kiderül, hogy az előző év mérlege nem volt rendben - ezt maga Katona Tamás vette észre. Ezután derül ki, hogy létezik egy bizonyos "feketekassza", maguk a szocialisták nevezik így, amely persze nem szerepel a hivatalos könyvelésben.

A hangfelvételt nem tudni, ki készítette. Az biztos, hogy nem hivatalos hangfelvételről van szó, mert az összejövetel elején ugyan készített a szervezet felvételt, ám hallható, hogy ezt egyszer csak kikapcsolják. 

Az ülésen részt vett Katonán kívül Komássy Ákos, az MSZP józsefvárosi elnöke, Komássy Kinga, aki a felvétel szerint hivatalosan nem a gazdasági ügyvivő, de tisztában van a pénzügyekkel, illetve Torzsa Sándor, a Societas országos elnöke. Néhány érdekes mondat a felvételről:

  • Katona Tamás: Tehát tulajdonképpen az év végén volt félmillió forintja a pártszervezetnek?
  • Komássy Kinga: Igen, 460 ezer.
  • Torzsa Sándor: Beszéljünk nyílt őszinteséggel, nem volt.
  • Katona Tamás: Eszerint volt.
  • Torzsa Sándor: Aszerint volt, de nem volt.
  • Komássy Ákos: Mondd el te a feketekasszát is!
  • Komássy Kinga: Jó, akkor legyen teljes a kép, akkor mondom a feketekasszának az elszámolását. A feketekassza az, ami egészen pontosan úgy néz ki, hogy 1,4 millió hiánnyal zárt a tavalyi év során, amely hiány valójában nem hiány, mert természetesen fedezve lett.

Ezután a szocialisták erről a bizonyos feketekasszáról beszélgetnek, és egy ízben "forradalmi kasszának" is nevezik. Kiderül, hogy ebből finanszírozták az olyan kiadásokat, amelyeket nem tudtak bizonylattal fedezni. Például a személyi kiadásokat, mert nem jelentették be a dolgozókat. Sőt, a kampánykiadások egy részét is ebből fedezték a felvétel szerint.

A felvételen arról is szó esik, ki hozott pénzt ebbe a feketekasszába. Valaki úgy tudja, hogy talán Molnár Zsolttól jött be egy nagyobb összeg, de nem egyértelmű, hogy az MSZP korábbi budapesti elnökéről van szó vagy egy másik Molnár Zsolttól. Aztán elhangzik, hogy egy kerületi vállalkozótól kapták a hétszámjegyű támogatást, nem Molnártól.

A felvételen sokáig vitatkoznak az MSZP-sek, és kiderül, hogy összekeveredett a feketekassza a hivatalos könyveléssel, ezért nem stimmelnek a számok a mérlegben. Katona Tamás pártigazgató az egészet azzal intézi el, hogy

Nem örülök neki, hogy van feketekassza, de tudom, hogy az élet bonyolult. De azt nem értem, hogy miért kellett a kettőt összekeverni.

Az MSZP kivizsgálja azonnal

Kerestük az MSZP-t, és a MSZP budapesti szervezete már reagált is a felvételre. Eszerint

az MSZP budapesti pénzügyi ellenőrző bizottsága azonnali vizsgálatot tart a kerület gazdálkodásáról.

A budapesti MSZP emellett azt javasolja "a Fidesznek és a Magyar Időknek, hogy próbáljanak hangfelvételt szerezni valamelyik kormányülésről, például arról, ahol 381 millió forint elköltéséről döntöttek gyűlöletkampányuk újabb elemére, vagy arról, ahol eldöntötték, hogy a tanárok bérét csak papíron emelik, de elveszik egyéb juttatásaikat. Ezek a hangfelvételek - ha léteznek egyáltalán - sokkal fontosabbak lennének, mindannyiunk számára".