Nem találjuk azt a terroristát, akiről Orbán beszélt a rádióban

GettyImages-488588974
2015.09.18. 15:29

Fogtunk terroristát, mert láttuk, hogy ki szervezte a szerbiai támadást, fényképeink vannak róluk

– ezt Orbán Viktor mondta pénteken a közrádióban, amikor a horgosi incidensről beszélt. Horgoson szerda délután a lezárt határ előtt várakozó migránsok egy csoportja összecsapott a magyar rendőrökkel, a helyszínen készült felvételek és a menekültek elmondása szerint a harcot nem a rendőrök kezdték, hanem ők. Egyikük az Indexnek azt mondta, sokan nagyon fáradtak voltak már, ez okozta az agressziót.

Orbán Viktor viszont azt állítja, hogy szervezett támadás volt a pénteki balhé, ami megszervezett médiaháttérrel, angol és arab nyelvű irányítással történt. De ennél erősebb kijelentés, hogy fogtak egy terroristát. 

Annyira azért nem fogták el

Arról a terroristáról, akiről Orbán Viktor beszélt, az égvilágon semmit nem mond sem a rendőrség, sem a Terrorelhárítási Központ (TEK), sem a kormányfő. Nem tudni, kicsoda az illető, melyik terrorszervezethez tartozik, hogyan tudták beazonosítani, milyen külföldi hatóságok keresték őt, mi volt a célja, vannak-e társai. 

Ez viszont azért is furcsa, mert a  TEK nem arról híres, hogy elhallgatja a nagy fogásokat. Tavaly például sajtóközleményben büszkélkedtek el azzal , hogy elfogtak egy holland lányt, aki Magyarországon keresztül próbált Szíriába jutni, hogy csatlakozzon az Iszlám Állam terrorszervezethez. Pedig abban az esetben a tippet is egy külföldi partnerszolgálattól kapták, nem saját maguk derítették fel. 

Természetesen megkerestük a TEK-et, hogy árulják el, milyen terroristáról beszélt Orbán Viktor, fogott-e el terroristát a TEK. A szervezet a rendőrséghez, pontosabban a Nemzeti Nyomozó Irodához irányított minket, mondván, hogy ők folytatják az eljárást ebben az ügyben. A rendőrség válaszából azonban az derül ki, hogy nem fogtak terroristát, csak próbálnak fogni:

A terrorgyanús cselekmények felderítése érdekében a rendőrség a társszervekkel közösen széles körű vizsgálatot folytat.

A válasz lényegében az, hogy a rendőrség és a titkosszolgálatok teszik a dolgukat, de gyanúsítottjuk nincs. 

A minap egyébként a 444 megkérdezte a Belügyminisztériumot (BM), hogy az eddigi ellenőrzések során a Magyarországra érkezett migránsok között hányan voltak kapcsolatba hozhatók terrorszervezettel, terrorcselekménnyel, hányan jelentettek biztonsági kockázatot. A BM válasza szerint a 170 ezer migránsból a TEK kilenc esetben talált nemzetbiztonsági kockázatot, de azt nem tudni, hogy pontosan mit. Az egyébként, hogy valakinél kockázatokat tárnak fel, még nem jelenti azt, hogy terrorista is. Viszont a kockázatfeltárás nagyon fontos, mert csökkenti az esélyét egy terrorakciónak. 

Lehet, hogy nem is úgy terrorista?

Persze van egy másik magyarázat is arra, miért ennyire homályos ez a történet és miért ilyen szűkszavú a kormányfő. Könnyen lehet, hogy a hatóságok által elfogott terrorista akkor vált terroristává, amikor összecsapott a rendőrökkel, esetleg a többi migránst is arra buzdította, hogy menjenek neki a rendőröknek.

Utóbbi cselekedetet ugyanis értelmezhetik a hatóságok akár terrorcselekményként is. Aki ugyanis abból a célból, hogy „állami szervet, más államot vagy nemzetközi szervezetet arra kényszerítsen, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön, a lakosságot megfélemlítse, más állam alkotmányos, társadalmi vagy gazdasági rendjét megváltoztassa vagy megzavarja, illetve nemzetközi szervezet működését megzavarja”, az terrorcselekményt követ el. Azaz végső soron terroristának is lehet nevezni, feltéve, ha a bíróság bűnösnek mondja ki. De arról sincs semmilyen hír, hogy gyorsított eljárásban tárgyalt volna ilyen ügyet valamelyik magyar bíróság, ítéletről pedig végképp nem hallani. 

Ráadásul Orbán azt állította az interjúban, hogy tudják, kik szervezték a szerdai balhét, ennek viszont ellentmond, hogy a rendőrség jelenleg még azt sem tudja, kik voltak a hangadók. Ha tudná, akkor feltehetőleg nem négy nyelven próbálna segítséget kérni a nyilvánosságtól, az Index által közölt fotókat felhasználva. 

A legvalószínűbb tehát az, hogy a kormányfő egyszerűen csak leterroristázta azt, aki a szerdai balhéban a hangadó volt, de úgy, hogy a rendőrök azt sem tudják, kicsoda az illető.