Habony Árpád pert veszített az Index ellen

HUS 0691
2015.09.21. 16:01

Habony Árpád, a miniszterelnök befolyásos tanácsadója azt kifogásolta, hogy júniusban egy fővárosi luxusáruház bezárásáról szóló cikket egy két évvel korábban, a Gattyán-féle Il Bacio nyitásakor készült és publikált videóval illusztráltunk, amiben ő is feltűnt, miután épp kilépett az óriásbutik kapuján.

A keresetlevél szerint Habonyról olyan "individualizált audiovizuális képfelvétel" készült, amelynek rögzítéséhez, felhasználásához nem járult hozzá. A felvétel nem tömegrendezvényen vagy közéleti eseményen, hanem Habonyt megnevezve, személyére fókuszálva, magánemberként, magánéleti élethelyzetben mutatta. Habony szerint a felvétel csak a személyes zaklatására alkalmas, "közérdekű téma társadalmi megvitatására" nem.

Habony a perköltségek mellett elégtételt (bocsánatkérést) kért és azt, hogy az Indexet tiltsák el a róla készült felvétel használatától.

A luxusháborúnak vége, nincs fényűzőbb áruház Magyarországon

Az Index jogi képviselője arra hivatkozott, hogy Habony egyrészt politikai közszereplő, másrészt az életvitele nincs összhangban a látható jövedelmével, és a politikai szerepvállalása miatt ez közéleti vita tárgya. Bár a cikk nem Habonyról szól, a felvétel közlése ebben a környezetben sem sértette az emberi méltóságát.

A Fővárosi Törvényszék teljes mértékben elutasította Habony keresetét. Habony a bíró szerint közéleti szereplőnek minősül, személyiségi jogainak védelmére csak korlátozottan hivatkozhat, és az Index eljárása nem sértette az emberi méltóságát, azt pedig tűrnie kell, hogy az Index videóján ő is szerepel. Az ítélet nem jogerős.

A per érdekessége, hogy az Index információi szerint ez volt az első eljárás, amit a képmáshoz és a hangfelvételhez való jog érvényesítése érdekében indítottak. Ez a lehetőség csak nemrég került be a polgári perrendtartásba.

Habony Árpád közszereplői megítélésének érdekessége, hogy Orbán Viktor tavasszal épp az Index kérdésére jelentette ki, hogy nem áll hivatalos kapcsolatban Habonnyal, és nem tudja befolyásolni, hogy a sajtó kit nevez a tanácsadójának. Habony ugyanakkor Orbán legbelső tanácsadói körének a tagja, amit egy hírében még a Fidesz honlapja is megerősített