Nem mond le Lázár János

2015.09.21. 17:08

Hosszas hallgatás után hétfőn délután Lázár János végül bejelentette, nem mond le Rogán Antal miniszterelnöki kabinetfőnöki kinevezése miatt.

A kancelláriaminiszter a parlamentben, a dolgozószobájában tartott beszélgetésen leszögezte, arról született megállapodás, hogy papíron sem ő lesz Rogán hivatali főnöke. A politikai kabinetfőnöki poszt pontos feladatköri leírását később határozzák meg, és ezt majd akkor közösen jelentik be Rogánnal.

Lázár János hétfőn délelőtt egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnökkel Rogán Antal kinevezéséről.

Lázár és Orbán hétfőn délelőtt az Országgyűlés ülése előtt tárgyaltak a vitás kérdésekről. A Miniszterelnökséget vezető miniszter, miután kilépett Orbán parlamenti dolgozószobájából, bár látszott, hogy feszült tárgyaláson van túl, nem volt hajlandó nyilatkozni. A miniszterelnököt is hiába kérdezte délután a sajtó, tizedszerre sem volt hajlandó meghallani a kérdést.

Lázár János szerdán, a Fidesz velencei frakcióülésén jelezte, hogy lemond, amennyiben nem sikerül rendezni Rogán Antal új posztjával kapcsolatos kifogásait. A kancelláriaminiszter akkor hétfő délelőttig adott - lényegében - ultimátumot, és a jelek szerint sikerült is az akaratát keresztül vinnie a miniszterelnökkel szemben.

A miniszter a múlt heti kormányinfón, csütörtökön is érzékeltette: nem szeretné, hogy Rogán szervezetileg hozzá tartozzon, és ő viselje a felelősséget Rogán lépéseiért. Azt mondta: a miniszterelnök fogja tájékoztatni az érintetteket, milyen módon nevezi ki Rogánt, és ha erről megkérdezi az ő véleményét, „ azt tudom mondani, amit tőle tanultam: a végrehajtó hatalomhoz felelősségnek is kell társulnia”.