A Fidesz üzent az EU-nak: Brüsszel miatt halnak meg menekültek

2015.09.22. 10:19
Elfogadta a parlament azt a határozati javaslatot, amelyben a magyar Országgyűlés az Európai Uniónak üzen a menekülthelyzettel kapcsolatban. A Fidesz nyílt levele szerint az európai politika szégyene, ami most zajlik. Orbán Viktor és miniszterei nem szavazták meg.

A kialakult helyzetért az Európai Uniót terheli a felelősség. Mára odáig jutottunk, hogy Brüsszel felelőtlen politikája miatt emberek halnak meg 

- ez áll abban a határozati javaslatban, amely a parlament kedden fogadott el. Az Üzenet az Európai Unió vezetőinek című nyilatkozatot fideszes és KDNP-s képviselők nyújtották be, köztük Rogán Antal és Harrach Péter, és az EU-t teszi felelőssé a jelenlegi bevándorlási helyzetért. (A nyilatkozatot azután fogalmazták, hogy 71 halott menekült került elő egy Ausztriában talált, magyar rendszámú teherautóból, a halálesetek is erre vonatkoznak.)

A képviselők 112 igen, 34 nem szavazattal elfogadták az EU-nak címzett üzenetet.

A nyílt levélként is értelmezhető határozatot csak a Fidesz-KDNP-sek szavazták meg, az MSZP-sek és a független baloldaliak (DK-sok, Együttösök, Fodor Gábor) elutasították.

Érdekesség, hogy az EU-t sokszor kritizáló Jobbik, illetve az LMP nem vett részt a szavazásban. (Egy jobbikos elutasította a javaslatot.) Szintén nem nyomott gombot több fideszes képviselő-kormánytag, így Orbán Viktor miniszterelnök, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Lázár János, Fazekas Sándor, Balog Zoltán miniszterek. 

Az üzenetben ilyen kijelentések szerepelnek a menekülthelyzettel kapcsolatban:

  • Az európai politika szégyene, hogy mindez bekövetkezhet.
  • Ki kell mondanunk, hogy felelőtlen minden európai politikus, aki a jobb élet reményével kecsegtetve arra bátorítja a bevándorlókat, hogy mindent hátrahagyva, életük kockáztatásával Európa felé vegyék az irányt.
  • Közép-Európa országai, amelyek csak nemrég lábaltak ki a gazdasági válságból, nem engedhetik meg, hogy Brüsszel elhibázott politikájának kárvallottjai legyenek.
  • Nem engedhetjük meg, hogy az illegális bevándorlók veszélyeztessék a magyar emberek munkahelyeit és szociális biztonságát.

A parlament ezért felszólítja az EU vezetőit, hogy "hallják meg az emberek hangját. Térjenek vissza a józan ész útjára és védjék meg Európát és az európai polgárokat". Orbán Viktor mindezt személyesen is elmondhatja a szerdai EU-csúcson.