Nem vett, csak támogatott egy erdélyi focicsapatot a magyar kormány

2015.09.22. 07:57 Módosítva: 2015.09.22. 15:54

Update:

  • Az idén nem kapott semmilyen állami támogatást a Székelyföldi Labdarúgó Akadémia. 
  • A kormány nem vásárolta meg a csíkszeredai futballklubot

Harmadosztályú erdélyi focicsapatot vásárolt magának a magyar kormány, írta a Kolozsvaros.ro egy román hírportálra hivatkozva kedden. A miniszterlnökség sajtóosztálya közleményben tagadta, hogy megvásárolták volna az FK Csíkszeredát, azt írták, hogy csak támogatják a csapathoz tartozó Székelyföldi Labdarúgó Akadémiát, amely 2013-ban együttműködési szerződést kötött a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiával. 

Az FK Csíkszereda edzője,  Ilyés Róbert a ProTV-nek azt mondta, a magyar kormány négy millió eurót (1,2 milliárd forint) fektet a csapatba. „Négy millió eurós befektetésről van szó, amely infrastrukturális jellegű, elsősorban a fedett lelátó és az éjjeli világítás kiépítése a cél" - mondta. Az edző szerint kormánynak ambíciózus céljai vannak a csapattal, 2019-ben állítólag már az elsőosztályú bajnokságot szeretnék megnyerni.

A miniszterelnökség sajtóirodája azt írta: az idei évben a Székelyföldi Labdarúgó Akadémia nem kapott támogatást. 

Szondy Zoltán, a helyi klub elnöke is hazugságnak nevezte a vásárlást, azt ugyanakkor elmondta, „a Székelyföldi Fociakadémia 2012 óta működik, és különböző célokra 2013 óta kapunk támogatásokat magyar kormányzati forrásokból.” 

A Székelyföldi Labdarúgó Akadémiát 2013-ban alapították, és a Puskás Ferenc Labdarugó Akadémia állandó szakmai felügyeletével és anyagi támogatásával képezi a székelyföldi focitehetségeket. Az akadémia tavaly 100 millió forintos támogatást kapott egy műfüves pálya kiéptésére.

Továbbá magyar állami 3,5 millió eurós támogatást kaptak a stadion és környékének rendbetételéhez, többek között egy kollégiumhoz köthető beruházáshoz, amelyet az önkormányzat saját tőkével egészít ki. 

Ha az FK Csíkszeredát tényleg sikerül feljuttatni az elsőosztály élvonalába, hasonló helyzet fog kialakulni, mint a romániai hoki szcénában, ahol éppen egy csíkszeredai csapat az egyik legerősebb és a meccsei olyan hagulatban zajlanak, mint egy román-magyar összecsapás.