Orbán megtisztítja a Honvédelmi Minszériumot Hende embereitől

2015.09.22. 11:02

Az Index információi szerint Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn konzultált a két hete kinevezett honvédelmi miniszterrel a tárca vezetésének átalakításáról. Simicskó Istvánra vár a feladat, hogy a kerítésépítésbe belebukott előd embereit lecserélje egy Orbánnak is elfogadható gárdára.

A szeptember 7-i kormányülésen ugyanis kiderült, a miniszterelnök lényegében direkt irányítása alá akarja venni a menekültválság miatt kiemelten fontossá vált Honvédelmi Minisztériumot.

Hende Csaba megszégyenítő letolása, és az ezt követő azonnali lemondás elfogadása után Orbán ezt egyértelműen leszögezte a miniszterek előtt.

Forrásaink szerint miután ott helyben megnevezte Hende utódját, Simicskó Istvánt, azt is hozzáfűzte, lényegében mindegy, ki veszi át a posztot, mert a lényeges döntéseket már nem ő fogja meghozni.

A Népszabadság keddi száma is arról írt, hogy a miniszterelnök a teljes kormány államtitkári karát átalakíthatja. A lap szerint biztos, hogy távozik Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár, és a Lázár János által vezetett Miniszterelnökségen L. Simon László államtitkár sem lesz tovább miniszterhelyettes.

A nemzetgazdasági tárcánál is lehetnek személyi változások, de hétfőn még kérdéses volt, hogy posztján maradhat-e Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Tállai András miniszterhelyettesként az adóhatóság felügyeletét kaphatja meg, és a tárcától távozott Orbán Gábor adóügyekért felelős államtitkár helyét is betöltik.