Lázárnak meg kell mondani, hol szállt meg a drága utazásain

2015.09.23. 11:42

A Kúria megerősítette a Fővárosi Ítélőtábla márciusban hozott döntését, amely szerint a Miniszterelnökségnek ki kell adnia, hol szállt meg Lázár János a 2013-as milánói és zürichi utazásai során. A döntés értelmében nemcsak a szállodák nevét kell elárulniuk, hanem azt is, hogy egyenként mennyibe kerültek.

Lázár mindent megtett azért, hogy ne kelljen nyilvánosságra hoznia az adatokat, a Kúria azonban egyértelműen kimondta, hogy az információszabadságról szóló törvény alapján közérdekű adatnak minden közfeladat ellátásával kapcsolatos információ. Ez alól csak a személyes adatok képezhetnek kivételt, de a Kúria szerint az nem tartozik ebbe a körbe, hogy Lázár hol szállt meg, akkor még államtitkárként.

A szerdai döntés ellen nem lehet fellebbezni, a Miniszterelnökségnek az írásba foglalt ítélet kézhezvétele után ki kell adnia az adatokat. A Direkt36 szerint ez azonban "még hónapokig eltarthat". 

A pert 2014 elején indította Pethő András, akkor még az Origo munkatársaként, mert a Miniszterelnökség nem válaszolt Lázár három olyan utazásáról, amelynek szállásköltsége jóval magasabb volt, mint más állami vezetők kiküldetésein.

Közben egy másik perben a bíróság elsőfokon kimondta, hogy a Miniszterelnökségnek ki kell adnia, hogy Lázár kikkel találkozott svájci és olaszországi útján. A Miniszterelnökség fellebbezett az ítélet ellen.

Az ügy további részletei a Direk36-on.