Mi a nyavalya történik a szlovén határon?

D  VG20150924032
2015.09.24. 23:37

Az MTI helyszíni tudósítója szerint a magyar-szlovén határszakaszon is elkezdték építeni csütörtökön a gyorstelepítésű drótakadályt (gyoda).

Ezt csütörtökön a Kormányinfón Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter is megerősítette, amikor arról beszélt, hogy a kerítés épül a horvát és a román határon is, és elkerülhetetlen, hogy a szlovén határon is felépítsék.

A kerítésépítés megkezdésének diplomáciai utórezgései pont olyan kaotikusak, mint amilyenek a kapcsolataink a környékbeli országokkal mostanában:

  • Bostjan Sefic, a szlovén belügyminisztérium államtitkára csütörtökön azt mondta, a kerítés építése meglepte őket, a magyarok nem szóltak róla. Sefic azt mondta, csak az éjszaka folyamán vették észre az aktivitást a magyar határon, amikor elkezdték odaszállítani a drótokat és az anyagokat. Sefic szerint Magyarország csak a kerítés építésének megkezdése után értesítette Ljubljanát.
  • Vesna Györkös Znidar szlovén belügyminiszter is azt mondta, hogy közös megegyezés kellett volna a kerítés megépítéséről. Azt is említette, hogy kapcsolatba fog lépni magyar kollégájával annak érdekében, hogy megbeszéljenek egy találkozót. A szlovén külügy is felvette a kapcsolatot a magyar külüggyel.
  • A magyar külügy szerint viszont Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszter telefonon értesítette a szlovén külügyminisztert arról, hogy Magyarország nem épít "állandó jellegű határvédelmi infrastruktúrát" a magyar-szlovén határon.
  • A magyar külügy szerint ráadásul a két ország belügyminiszterei előzetesen már megbeszélték azt, hogy ha a bevándorlókat Horvátország Szlovénia felé szállítja tovább, akkor várhatóak ilyesmi lépések. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) szerint ez alapján zajlanak előkészítő földmunkálatok most a magyar-szlovén határon.
  • A KKM közleménye szerint viszont ha a fejlemények indokolják, hogy átmeneti, ideiglenes, fizikai határvédelemre lesz szükség, akkor annak létesítése kizárólag a szlovén féllel való előzetes egyeztetést követően kezdődhet meg.

Ezek alapján három kérdés legalább nyitva marad:

  1. Miért nem tekinti állandó határzárnak KKM a gyodát?
  2. Most akkor volt-e előzetes egyeztetés, vagy sem?
  3. A KKM közleményében miért említik külön, hogy mindenképp lesz egyeztetés, ha ideiglenes fizikai határvédelemre lesz szükség, ha már elkezdték építeni az ideiglenes fizikai határvédelmet?