Környezettudatos taxi indul, piszkos háttérrel?

2015.09.29. 20:42

Kedden megírtuk, hogy elektromos autókkal üzemelő taxitársaság indul hamarosan, a Napi.hu pedig most arról ír, hogy a Greenlite nevű társaságról van szó. Tulajdonosa a szolnoki székhelyű Externet telekommunikációs cég. 

Szakmai körökben úgy tudják, hogy a környezettudatos cég mögött a korábban reptéri vesztegetési ügybe keveredett Zóna Taxi tulajdonosa, Veres István áll. Erre utalhat a cég elnevezése is, hiszen Veres öt éve indította el GreenTaxi névű cégét. A környezettudatosságot hangsúlyozó cég - amelyet hivatalosan a Green City Future Zrt. birtokolt - ma már nem működik és a cégnyilvántartásban sem szerepel.

A Greenlite 65 Nissan Leaf kocsival indul, a járműparkot egy éven belül dupláznák meg. 

Az új taxis cég megjelenése azért is érdekes, mert a taxis rendelet bevezetése óta Budapesten csökken a taxik száma.  A szigorú feltételeknek ugyanis sok, eddig taxizásra használt kocsi nem felelt meg, új euro 5-ös motorral felszerelt gépkocsi vásárlásra pedig csak kevés taxisnak és cégnek van pénze. A legjelentősebb flottája, több mint ezer autó a Főtaxinak van, a második helyen álló CityTaxinak körülbelül nyolc száz.

Cikkünk megjelenése óta az Externet  a következő nyilatkozattal kereste meg az Indexet:

"A Green Lite Taxi Kft. elnevezésű új taxi társaság 75 százalékos tulajdonosa az Externet Nyrt, 25 százalékos tulajdonosa Kovács Gergely az Externet Nyrt. vezetőségének tagja. A tulajdonos vállalat 7 éve a budapesti tőzsdén jegyzet cég, a tőzsde szigorú szabályainak megfelelő, átlátható, mindenki számára elérhető tulajdonosi szerkezettel, valamint rendezett, stabil pénzügyi háttérrel rendelkező cég."