Környezetszennyezés Áder János környezetvédelmi kampányában

ader lufi
2015.09.30. 07:02

Áder János köztársasági elnök 2015-ben elindította az Élő bolygónk nevű környezetvédelmi kampányt, amelyben egymilliárd aláírást akar gyűjteni. A cél, hogy ő és az aláírók megüzenjék a Párizsi Klímacsúcsra a világ vezetőinek, hogy „haladéktalanul cselekedjenek az éghajlatváltozást okozó környezetszennyezés ellen". 

Az elnök kampányához csatlakozott a Sziget Kft., idén három szigetes fesztiválon összesen 30 ezer lufit engedtek el, miután levetítették Áder kampányfilmjeit.

Az állatvilágra is veszélyes

Bár talán nem az első dolog, ami eszébe jut az embernek a lufieregetésről, valójában ez egy rendkívül környezetszennyező aktus. Világszerte annyi héliumot használnak el a látványos akciókhoz, hogy az már veszélyezteti a Föld héliumkészleteit, másrészt a lufik veszélyeztetik az élővilágot: a madarak lába beleakadhat, a kipukkadt lufikat lenyelhetik, elsősorban a vízi madarak vannak veszélyeztetve. Arról nem is beszélve, hogy a lufi anyagából keletkező bomlástermék is káros anyag. 

Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban több helyen már jogszabályokkal tiltják, Magyarországon még nem, mert a Földművelésügyi Minisztérium szerint „a lufieregetés nálunk még nem tradicionális, a külföldi példák alapján fontos a nagyobb elővigyázatosság, mielőtt ez az ünneplési szokás tömegessé válna és meghonosodna", írták az Indexnek

Áder hallgat

Miután kiderült, hogy a lufieregetés káros, és különösen visszás a környezet védelméért környezetszennyező módon kampányolni, a Punnany Massif (akinek Zamárdiban a koncertje előtt eregették a lufikat) elhatárolódott, a Sziget Kft. pedig azt írta az Indexnek, hogy megvizsgálják a lufieregetéssel kapcsolatos aggályokat és eszerint alakítják ki jövőbeli akcióikat, mert céljuk, hogy

valódi haszna legyen a környezetvédelemmel kapcsolatos tevékenységünknek, így figyelembe veszünk majd minden ezzel kapcsolatos szakmai szempontot.

Az ügyben a Balatoni életért nevű civil szervezet nyílt levelet írt Áderhez, a köztársasági elnököt már a TV2 is próbálta szóra bírni, de egyelőre hallgat az ügyben. Ádert az Index is megkereste, ha válaszol, arról külön cikkben fogunk beszámolni. 

Update:

Cikkünk megjelenése után a Balatoni életért jelezte, hogy az ügyben bejelentést tettek a Környezetvédelmi Hatósághoz, akik azt mondták, vizsgálják a lufieregetéseket.