Judit
2 °C
7 °C

Migránsos feladattal mutatják be az új érettségit

2015.10.01. 11:26
Több mintafeladatot már nyilvánosságra hoztak, milyen új érettségire kell készülniük a tanulóknak két év múlva. A magyar nyelv és irodalomnál a helyesírás újfajta értékelése lesz a legnagyobb változás, de az érettségizőknek a mintafeladatok alapján számítaniuk kell aktuális politikai témákra, például a menekültügy elemzésére is.

2017-től több ponton is megváltozik az érettségi. A változtatásra azért volt szükség, mert az érettségit az új követelményekhez, az új alaptantervhez és kerettantervekhez kellett igazítani. 

A módosításról már tavasszal döntött a kormány és a minisztérium, és már ekkor lehetett tudni, hogy változik a pontozás és néhány feladattípus is átalakul több tantárgynál. Az újdonságok megismeréséhez mintafeladatsorokat és értékelési útmutatókat is készítettek, amelyeket az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet honlapján már kedvünkre böngészhetünk.

A magyar nyelv és irodalom érettséginél az egyik legfőbb változás a helyesírást érinti. Az új rendszer a jó helyesírást jutalmazza, ahelyett, hogy hibapontokkal csökkentené az eredményt. 

Emellett középszinten megváltozik a feladatlap szerkezete: lesz szövegértés és érvelés is, illetve a második részben a műértelmező és a műveket összehasonlító feladatok közül választhatnak az érettségizők. Emelt szinten szövegértés, műértelmezés és reflektáló szöveg alkotása is lesz, és a mintafeladatok alapján a feladat készítői nem kerülik majd el az aktualitásokat.

Mi a véleménye a migrációról?

Az emelet szintű magyar érettséginél ugyanis egy migránsokról szóló feladattal mutatják be, hogy működik majd az új szisztéma. A 3. feladatsor egyik feladata ugyanis az, hogy az érettségizők kifejtsék a véleményüket Ferenc pápa migránsokról szóló gondolatairól. Így szól a feladat:

Fejtse ki véleményét: mit gondol arról, amit a katolikus egyház feje a ki- és bevándorlásról, a migrációról mondott? Mi a véleménye arról, hogy világszerte sokan hagyják el országukat, lakóhelyüket, és próbálnak új életet kezdeni egy másik országban? 

Ferenc pápa a szóban forgó beszédében a bevándorlók melletti társadalmi szolidaritás szükségességéről beszélt. Az értékelési útmutató felhívja a figyelmet, hogy az értékelés eredménye nem függhet a válaszadó és az értékelő világnézetétől, erkölcsi állásfoglalásától vagy vallási nézeteitől, "kivéve természetesen azokat a nézeteket, amelyek a Magyarország Alaptörvényében lefektetett közös értékekkel élesen szemben állnak". Azt nem jelzik, hogy ebben az esetben mennyi pontot kell levonni.

A másik három feladatsorban nem politikai témákra kell reflektálni az érettségizőknek: a meghökkentő köztéri szobrokról, az iskola nevelési feladatairól, vagy az ember és az állat közötti különbségről kell véleményt alkotniuk.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?