Gyurcsány máshogy építette volna Orbán kerítését

2015.10.07. 16:25

Egyikünk sem gondolja azt, hogy el lehet engedni a gyeplőt és mindenkit be lehet engedni - fogalmazott az InfoRádió Aréna című műsorábana menekültválság ügyében Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke.

Jelenleg két feladata van az európai vezetőknek: közösen megvédeni az unió külső határait és ezzel párhuzamosan humánus elbánást biztosítani azoknak a migránsoknak, akik már megérkeztek - mondta Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc úgy vélte, hogy ha Orbán Viktor miniszterelnök azok között volt, akik viszonylag hamar felismerték a migrációs krízist, akkor nem plakátkampányt kellett volna indítania, "nem hergelni kellett volna az ország lakosságát", hanem rendkívüli uniós csúcsot összehívnia, közös határvédelem felállítását kellett volna kezdeményeznie. Orbán azonban nem ezt tette - mondta Gyurcsány.

Gyurcsány szerint a kerítés nem hatékony megoldás, de akkor sem ezen a módon kellett volna felhúzni:

Ha mindenképpen bele vagyunk szeretve a kerítésbe, mert kell egy erős szimbólum, akkor le kell zárni a határt jelentős szakaszokon, de ki kell építeni három-négy, nagy tömeg átlépésére alkalmas állomást.

Gyurcsány azt mondta, nem tudja elfogadni Orbán politikájában, hogy "felismerek egy problémát és hónapokon keresztül nem csinálok semmit, csak hergelem a magyar embereket".

"Én azt gondolom, hogy ebben az ügyben a kormány a Jobbikkal való párviadalban nagyon tudatosan szavazatszerző szándékkal embertelen és európaiatlan módon viselkedett, de hozzátehetem azt is, hogy keresztényietlen módon" - mondta Gyurcsány.

A volt kormányfő úgy látta, hogy össze lehet egyeztetni a biztonságot és az emberséget, Európát pedig nem kell félteni a migrációs hullámtól, nem fenyeget bennünket, hogy kalifátus lesz Európában.

Az Index menekülttérképe itt elérhető.