Bíróság kötelezi, mégsem kér bocsánatot a kórházigazgató

D MTZ20130225013
2015.10.14. 09:07 Módosítva: 2015.10.14. 13:47
Daher Pierre, egykori fideszes országgyűlési képviselőt kórházigazgatói minőségében két eljárás során is elmarasztalták egy asszonyt ért sérelmek miatt. Szerinte mégsincs miért elnézést kérnie, pedig erre jogerős ítélet kötelezi.

Daher Pierre még 2013 márciusában dobta ki irodájából Czipfelné Krisztián Katalint, amikor megtudta, hogy az asszony a helyi kórház megmentésére alakult civil csoport tagjaként érkezett hozzá, és arról kér tájékoztatást, hogy mi az igazság az egyes részlegek bezárásával kapcsolatban - írja a Népszabadság mai számában. Daher ekkor karjánál fogva megragadta az asszonyt, megpróbálta kilökni az irodából, miközben a karját tekergette és azt kiabálta, hogy: "Vedd ki innen a lábadat, kidoblak a kórházból."

A bíróság miután megbizonyosodott a kórházban történtekről, kimondta, hogy az igazgató - aki 2010 és 2014 között, azaz az incidens idején fideszes országgyűlési képviselő volt - nemcsak az emberi méltóságát, hanem Czipfelné jó hírnevét is megsértette, amikor azt mondta róla, hogy korábban pszichiátrián kezelték. Mivel munkaidőben, az intézményben történt az incidens a kórháznak 400 ezer forintot kellett volna fizetnie a felperes civilnek. Ezen felül az igazgatónak magánlevélben, valamint önköltségen az MTI-nél közzétett nyilatkozatban kellett volna elnézést kérnie az asszonytól. Czipfelné azóta is hiába várja a sajnálkozó levelet és ezért végrehajtási eljárást indított. A törvényszék határozatban kötelezte Dahert a bocsánatkérésre.

Dahert az ügyben a Magyar Orvosi Kamara BAZ megyei etikai bizottsága is elmarasztalta az orvosi titoktartás megsértése miatt, ugyanis lejáratás céljából fedte fel, hogy a kórház elleni tüntetések egyik szervezője részesült pszichiátriai kezelésben. A megrovás mellé a kamara akkor közel 300 ezer forint büntetéssel sújtotta az igazgatót.

A Népszabadság megkereste a kórházigazgatót, aki annyit válaszolt, hogy nem akar foglalkozni az üggyel, szerinte nincs miért bocsánatot kérnie akkor sem, ha erre bíróság kötelezi. A lapnak pedig azt javasolta, hogy írjanak inkább a migránsügyről, ne róla. 

Libanoni, de nem bevándorló

Ha ismerős volt valahonnan Daher Pierre neve, ne csodálkozzon, ugyanis ő az a libanoni származású orvos, aki júniusban teljes mellszélességgel kiállt Orbán Viktor bevándorlásellenes politikája mellett. A kórházigazgató, aki a róla szóló Wikipedia-szócikk szerint  anyagi problémák miatt került 1982-ben Budapestre, az Indexnek úgy nyilatkozott, hogy "Én nem vagyok bevándorló. 1982-ben jöttem Magyarországra, itt tanultam, nem vagyok bevándorló. Én itt élek, itt tanultam, pénzt fizettem azért hogy itt tanulhassak. Miért engednénk Magyarországra a bevándorlókat, akikről nem tudjuk, hogy kicsodák? Ezek nem tanult emberek. Ők nem azért jönnek, hogy tanuljanak, vagy fejlesszék az ország gazdasági helyzetét."