Olivér
5 °C
8 °C

Több száz amerikai jön hozzánk csatagéppel

2015.10.14. 08:05

Több száz fős személyzettel érkezik egy tucat amerikai csatagép Pápára és Kecskemétre, ahol két hónapig maradnak – értesült a Magyar Nemzet. Ez lesz a NATO 1999-es jugoszláviai bombázása óta az amerikai légierő leghosszabb jelenléte Magyarországon.

Az akcióról a kormány saját hatáskörben dönthetett, az Atlanti elszántság (OAR) fedőnevű szövetségi hadművelet keretében, amelyre az ukrajnai válsággal összefüggésben életbe léptetett NATO-intézkedések miatt került sor.

A lap szerint a hír a múlt héten virágnyelven került a Magyar Közlönybe: a határátlépéssel kapcsolatos csapatmozgások engedélyezéséről szóló kormányrendeletben eredetileg nem szerepelt a gépek telepítése, azt csak burkoltan jelzi egy október 8-i módosítás, amely csak annyit közölt: „Amerikai OAR gyakorlat”, negyedik negyedév, ezer fő.

Ez utalhat az A-10-esek érkezésére, de a sietséget jelzi, hogy a lőterek környékén lévő településeknek kiküldött tájékoztatók sem említik a repülőgépeket. (A tervek szerint a hajmáskéri lőteret is használni fogják.) Az érkezők várhatóan ott lesznek a jövő héten az ötszáz amerikai katona részvételével tartandó Bátor harcos fedőnevű nemzetközi hadgyakorlat bemutató napján, a magyar Gripenekkel együtt. 

Az A-10-eseket a szovjet páncélosok megállítására tervezet tankgyilkosokként ismerték, az amerikaiak 2013-ban vonták vissza európai bázisaikról. Visszatérésük Európába az ukrajnai konfliktussal áll kapcsolatban. Washington azonban csak rotációs rendszerben küldheti gépeit Közép-Európába, hogy ne sértse meg az Oroszországgal 1997-ben kötött egyezményt, amely tiltja a haderő állandó állomásoztatását a térségben.

Először februárban érkeztek ilyen gépek Romániába, majd, egy hónappal később ugyanide, az Aranyosgyéresen lévő bázisra F-15-ösök is jöttek. Utóbbiakból két gép Kecskemétre jött szeptemberben. Az A-10-esek szeptemberben Észtországba repültek, a héten onnan érkeznek Magyarországra.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?