Karácsony: A köztársaság halott

2015.10.23. 13:13

A Párbeszéd Magyarországért '56-os ünnepi megemlékezése pont ugyanazt a magányt árasztotta, mint a megemlékezés helyszíne, a Parlamenttől a lehető legtávolabb, az Olimpia park sarkába dugott Bibó-szobor: alig 25 aktivista, 5 zászló, 1 Karácsony Gergely. 

A zuglói polgármester 1956-ra emlékezve 1989 bukását is siratta.

Ma ugyanis a politika szerinte nagyon kevéssé tud alapozni '56 hagyományára, pedig 1989-ben még úgy tűnt, hogy ez a hagyomány folytatódik majd a rendszerváltozásban is. Ennek a folytonosságnak volt a szimbóluma Göncz Árpád, ennek a korszakának a legszerethetőbb alakja, aki nem véletlenül rendelkezett úgy, hogy '56-os rabtársai mellé temessék.

Karácsony meglátása szerint 1956 sok kiváló hőst hozott, és mindenki megtalálhatta volna közülük a legkedvesebbet, melyen keresztül a forradalom valódi nemzeti egységet teremthetett volna. Azonban - mondott ellent önmagának pár mondattal később -

Ma mindenki válogat '56-ból, mindenki kiemeli azt a szereplőt, aki politikai érdekeinek megfelel. Pedig 1956 sokkal gazdagabb volt annál, hogy privatizálni kelljen belőle.

Karácsony odavágott a jobb- és a baloldalnak (ez utóbbi alatt kimondatlanul a szocialistákat értette), mert 1956-tal egyikük sem tud mit kezdeni

  • A jobboldal nem tud mit kezdeni azzal, hogy 1956 nem csak a szabadságról, az egyenlőségről is szólt, karaktere markánsan baloldali volt - lásd a munkástanácsokat.
  • A baloldal pedig tud mit kezdeni azzal, hogy 1956 igenis leszámolást jelentett a rendszerrel, mellyel viszont ők maguk nem számoltak le, inkább Nagy Imre alakja mögé bújtak.

Karácsony dicséretes önmérséklettel elkerülte Bibó István limonádévá hígított szlogenjét, biztos ismerik önök is: "Demokratának lenni mindenekelőtt annyit tesz, mint nem félni" Viszont nem bírta elkerülni azt a politikai klisét, miszerint az elmúlt években kiderült, hogy a magyarok "képtelenek együtt ünnepelni, legalapvetőbb kérdésekben egyetérteni". Ez utóbbi jelenségből azt a következtetést vonta le, hogy

a Köztársaság halott

És miután az elmúlt években "a köztársaság lelke már nem volt velünk", ezért Orbán Viktor részéről formalitás volt csupán, hogy az Alaptörvényben Magyar Köztársaságot Magyarországgá fokozta le.

Karácsony azonban a borús vízió végére igyekezett valami pozitív várakozást is beiktatni, azzal biztatott, hogy

a zsarnokság bármikor összeomolhat

de nem egy még erősebb zsarnokság miatt, hanem azért, mert nyilvánvalóvá válik a vele szemben állók erkölcsi fölénye. Erről kell meggyőzni az embereket, és vissza kell szerezni az erkölcsi igazságot. - tett pontot 7 perces beszéde végére, majd összeállt a PM-esekkel egy csoportképre.