TEK: Magyarországot nem fenyegeti terrortámadás

2015.10.29. 10:11 Módosítva: 2015.10.29. 11:52

A migrációs hullámmal nő a terrorfenyegetettség, de nincs olyan információ, amely arra utalna, hogy Magyarországot terrortámadás fogja érni, mondta a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója csütörtökön a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Az MTI szerint Hajdu János azt mondta:

Jelenleg semmi olyan információ nincs sem a Terrorelhárítási Központ, sem más belügyi szolgálat birtokában, amely arra utalna, hogy közvetlenül Magyarországot terrortámadás fogja érni.

Hajdu János szerint az összeurópai terrorfenyegetettséget kell vizsgálni, Magyarországon akkor is emelik a terrorfenyegetettségi szintet, ha bármely más európai országban történik terrorcselekmény.

A TEK "nagyon erős" felderítő munkát végez, hogy ki tudják szűrni azokat az embereket, akik veszélyt jelenthetnek az országra, mondta a főigazgató. A határzár miatt a migrációs hullámra rátelepedett szervezett bűnözői csoportok most elkerülik Magyarországot.

Hajdu János azokról a sajtóértesülésekről is beszélt, amelyek szerint a TEK megemelte Orbán Viktor miniszterelnök védelmének szintjét. Hajdu erről azt mondta: a TEK ilyen tartalmú nyilatkozatot nem tett, ugyanakkor folyamatosan elemzi és értékeli az információkat, hogy naprakészen tudja tartani a védelmet.

Korábban a Magyar Idők azt írta: a szakszolgálatok terrorveszélyt tártak fel a magyarországi illegális bevándorlással kapcsolatban. A kormányfő, illetve családja védelmi szintjének emelése ilyenkor a szakmai protokoll része, és a TEK nem is intézkedhetett másként.