Emma
9 °C
26 °C

Moslékot kaptak a békéscsabai iskolások a Minta-Menzán

2015.11.04. 11:40
Fokhagymás harcsaapró és burgonyás csicsóka volt a menü, de se az állaga, se az íze nem tetszett a gyerekeknek. A Békéscsabai Gyermekélelmezési Intézmény elnézést kért és kárpótlást ígér.

„Éhes gyerekek uborkát ettek kenyérrel, az elsősök sírtak, éhesek voltak! Megkóstoltam, büdös és undorító! Kötelesek vagyunk az alsóba menzát fizetni. Osztani ér, hátha jutunk valamire ” – írta egy felháborodott anyuka a Facebookra egy békéscsabai általános iskola keddi ebédjéről. A menzán zöldborsó leves, valamint fokhagymás harcsaapró burgonyás csicsóka körettel volt a menü.

Csak ez egyáltalán nem látszott rajta. A közösségi oldalon volt, aki kutyaeledelhez, volt, aki hányáshoz hasonlította. A kinézetet az étel íze sem ellensúlyozta: aki kóstolta, borzalmasnak és büdösnek írta le.

A burgonyás csicsóka köret valóban nem volt szerencsés választás, ezért valamennyi étkezőtől elnézést kérek az intézmény valamennyi dolgozója nevében, ez az étel nem fog többet étlapon szerepelni. A csütörtöki napon valamennyi érintettet kárpótolni fogjuk

– tudta meg Beol az ebédet szállító Békéscsabai Gyermekélelmezési Intézménytől. 

unnamed (1)2

Az intézmény azt is közölte a portállal, hogy 2011-ben csatlakoztak a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének Mintamenza programjához. Ennek célja, hogy a gyerekek egészséges ételeket kapjanak, valamint új, eddig ismeretlen ízeket vezessenek be a közétkeztetésbe.

Emiatt került be a burgonyás csicsóka a menübe. Továbbá azért, mert szeptember 1-től hatályos a Közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló EMMI-rendelet. Ez korlátozza, hogy 10 étkezési napon belül hányszor ehetnek száraztésztát, rizst és burgonyát a gyerekek. A rendelet végrehajtását az ÁNTSZ ellenőrzi: ha valamelyik főzőkonyha nem tartja be, az intézmények jelentős bírságra számíthatnak. Ennek a szabályozásnak próbáltak megfelelni a furcsa állagú körettel.