Jövő szeptemberig kell abszolválni, hogy 2018-ig meglegyen a diploma

2015.11.06. 07:01 Módosítva: 2015.11.06. 10:24

Újabb részletek derültek ki, az egyetemi tanulmányaikat be nem fejező, diplomát nem szerző hallgatóknak adott türelmi időről. Mint megírtuk, egy a nyár végén elfogadott törvénymódosítás sok, az egyetemet még 2005 előtt elkezdő, egykori hallgatónak rendkívül szűk határidőt szabott volna.

A felsőoktatási államtitkárság végül azt közölte: egy újabb módosítással 2018-ig adnak haladékot a szakdolgozat elkészítésére és az államvizsga teljesítésére. Megszerezhetik az abszolutóriumot azok is 2016 szeptemberéig, akik egyetemi éveik alatt ezt nem tették meg.

A határidőket pontosító új javaslatot a kormány október 20-i ülésén elfogadta, és várhatóan még novemberben benyújtják az országgyűlésnek, közölte kérdésünkre az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A pontosítás szerint 

azok a volt hallgatók, akik 2016. szeptember 1-jéig végbizonyítványt (abszolutóriumot) szereztek, 2018. szeptember 1-jéig államvizsgázhatnak (záróvizsga).

Olyan képzésben való részvételre, ahol félévet, tantárgyat vesz fel a hallgató vagy éppen az elmaradt szakmai gyakorlatát teljesíti, továbbra is 2016 szeptemberéig van lehetőség. Abszolutórium csak az összes tanulmányi követelmény teljesítése után szerezhető. Ezután azonban az államvizsgát legkésőbb 2018-ig le kell tenni. Továbbra is azokról van szó, akik még egyetemi vagy főiskolai szintű képzésben kezdték meg tanulmányaikat 2005 előtt.

Az egyetemek több ezer olyan hallgatót tartanak nyilván, akik 2005 előtt kezdték meg tanulmányaikat, de ezt megszakították, és nem nyilatkoztak úgy, hogy annak lezárását kérik. A felsőoktatási intézmények hiába keresik meg őket az ilyen kérésekkel, nem tudják őket törölni a nyilvántartásból. A hallgatók többsége az elmúlt 10 évben a korábbi címéről elköltözött, az akkori e-mailcímén sem érhető el.

Döntő többségük valószínűleg már nem akar diplomát szerezni, egy kis részük azonban talán igen. A törvénymódosítás célja éppen e hallgatók jogviszonyának lezárása. A 1993-as felsőoktatási törvényben egy joghézag volt. A törvény ugyanis nem rendelkezett arról, hogy mi történik az egyetemet elhagyó hallgatókkal. Az Emmi szerint nem helyes az, ha a passzív hallgatók körében egy egyetemnek nyilván kell tartania több száz, az intézménybe régóta nem járó embert.

A nyáron ezért módosították a felsőoktatási törvényt és határidőket szabtak meg a tanulmányok lezárására. Eszerint aki 2016. szeptember 1-ig nem zárja le tanulmányait az egyetemen, azaz nem szerez abszolutóriumot, annak meg kell szüntetni a hallgatói jogviszonyát, így már diplomát sem szerezhetne.

Akik már szereztek abszolutóriumot, de nem írtak szakdolgozatot és nem államvizsgáztak, azoknak az abszolutórium megszerzésétől számított öt éven belül kellett volna államvizsgázniuk (záróvizsga). Akik esetében már ez az öt év eltelt, azoknak a nyári módosítás szerint 2016. szeptember 1-ig kellett volna államvizsgáznia. Ez sok, az egyetemet régóta félbehagyó diáknak túl szűk határidő lett volna, arról nem is beszélve, hogy sokan csak későn értesültek erről a módosításról. Az új rendelkezések szerint tehát ők most 2018. szeptember 1-ig kapnak haladékot.