Klaudia
-3 °C
3 °C

Orbán utálja az adókat, de adófizetői pénzt szívesen oszt

2015.11.10. 15:37
Az ország egyik gazdasági erőcentrumává erősítené Orbán Viktor Nyíregyházát, ahol a miniszterelnök sok milliárdos fejlesztéseket ígért a következő évekre. Új út, bicikliút, ipari park és atlétikai centrum mellett négycsillagos szállodát is épít a kormány a városban. A miniszterelnök egy anekdotát is elmesélt az adókról.

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Nyíregyházán folytatta egyik kedvenc sorozatát, a Modern Városok Programot. Ez a kormányzati program szól arról, hogy a kormányfő egy vidéki városba megy, ahol közös tájékoztatón jelent be a polgármesterrel milliárdos fejlesztéseket, amelyek lehetőleg a következő választásokig elkészülnek.

Orbán most Kovács Ferenccel, Nyíregyháza fideszes polgármesterével állt ki, hogy együtt elmagyarázzák, hogy lesz a város 2020-ra az ország egyik gazdasági központja, sőt, gazdasági erőcentruma. Nem fukarkodott a nagy szavakkal Orbán Viktor. 

Véget ér az a korszak, hogy együttérzés a meghatározó, ha Nyíregyházára gondoltunk, az irigység, az odakívánkozás érzése legyen meghatározó.

Orbán felelevenítette, hogy a kormány 19 milliárd forint adósságot vállalt át a várostól, amely 2010-ben még a csőd szélén tántorgott. Mára azonban Nyíregyháza visszakapta a pénzügyi mozgásterét. Ráadásul a város "az elkövetkező évek nagy nyertese" lesz. Orbánék egy 13 pontos

 • A Kállay-kúria felújítása, 2016. október 31-én lesz az átadó ünnepség.
 • Egy 320 hektáros új ipari park létrehozása. Állami földeket átadják, és az állam területeket vásárol fel.
 • A nyugati elkerülő útszakaszok összekötése, ez 8,3 km utat jelent - 18 milliárd forint.
 • Tokaj felé bicikliutat építenek, a 30 km-es utat 2016. december 15-én át is adják.
 • Három nagyobb városon belüli csomópont átépítése.
 • 41 új busz érkezik a városba.
 • Az állatkert bővítését nagyon akarja a polgármester, de más városnak is van ilyen igénye, munkacsoportot hoznak létre. 
 • Négycsillagos szálloda építése, a 200 ágyas hotel Sóstón épül, az üzemeltetésről város dönt.
 • A Múzeumfalu felújítása és bővítése.
 • Sportpálya, atlétikai centrum építése - 2,5-3 milliárd forint.
 • Futballpálya jövőjéről akkor tárgyal a kormény, ha feljut a csapat az NBII-be.
 • A szabadtéri színpad felújítása - 1 milliárd forint.

A fejlesztések tervezett költségét hézagosan ismertette a miniszterelnök, ezért azt egyelőre nem tudni, hogy összesen hány milliárd forintot osztott most szét Orbán. 

A sajtótájékoztató egyik szórakoztató része volt, amikor a végén a  miniszterelnök elmesélte, hogy Ronald Reagan amerikai elnök álláspontját osztja, aki egy anekdota szerint az első kormányülésen közölte: "két dolgot utálok, a kommunistákat és az adókat, ezekkel kezdjenek valamit". Orbán azt mondta, remélhetőleg a kommunistákról már múlt időben lehet beszélni, ám 

az adókat mi is utáljuk, de itt vannak.

Majd befejezte a tájékoztatót, amelyen sok milliárd forintnyi adófizetői pénzt osztott ki Nyíregyházának.