Vilhelmina
4 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Szijjártó odapirított Ausztriának

2015.11.13. 17:54

Ausztria szocialista védelmi minisztere ahelyett, hogy Magyarországot bírálja, inkább az európai közös szabályok betartásán fáradozzon - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken az MTI-vel.

Arra reagált, hogy Ausztria bejelentette: 4 kilométeres kerítést épít Spielfeldnél, de az nem szögesdrótkerítés lesz. Gerald Klug szociáldemokrata védelmi miniszter szerint nem kerítésről, hanem a menekültek rendezett irányításához szükséges rendszerről van szó. A szociáldemokrata politikus utalt arra is: a határ mentén felkészülnek arra, hogy jobban terelhessék a migránsokat. Úgy fogalmazott: nem került sor Ausztria "orbanizálódására".

Szijjártó ezzel kapcsolatban azt mondta: "érdeklődéssel figyeljük azt, ami Ausztriában történik. Valamit építenek az osztrák-szlovén határra, de nehéz megmondani, hogy mit, hiszen a kerítést nevezték már szárnyas kapunak, most pedig dróthálót emlegetnek".

Szijjártó Péter szerint legtalálóbban a védelmi miniszter fogalmazott, hiszen közölte, hogy ez nem kerítés, hanem "a rendezett irányításhoz szükséges rendszer."

Ideje lenne, hogy Európa vezetői a feladat súlyának és jelentőségének megfelelően beszéljenek és cselekedjenek - hangsúlyozta.