Koronavírus adatok

2022. jan. 19.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-3 °C
5 °C

Fizetési felszólítást küldtek a KLIK-nek a pedagógusok

2015.11.18. 15:57
Az elmaradt tanári pénzek miatt jogi lépésekkel fenyegette meg az ország közoktatási intézményeit működtető Klebelsberg Intézményfenntartó Központot a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete.

A PDSZ elnöke, Mendrey László nyílt levélben szólította fel az elmaradások kifizetésére a KLIK-et. Azt írta, hogy a beérkezett információk szerint a KLIK már hónapok óta nem utalja az intézményekben dolgozó közalkalmazottaknak és az óraadói megbízással rendelkezőknek a munkába járási költségtérítést, jubileumi jutalmat, az óraadói megbízási díjat, végkielégítést és egy sor más jogcímen járó összeget. „A járandóságok hónapok óta húzódó – etikátlan és jogszerűtlen - ki nem fizetése komoly financiális problémát okoz kollégáinknak.”

A PDSZ elnöke felszólította a KLIK vezetőjét, hogy haladéktalanul intézkedjen a jogtalanul visszatartott jövedelmek – a mindenkori kamatszámítási módon megnövelt – azonnali kifizetése érdekében.

A napokban több iskolából is jelezték az Indexnek, hogy az intézmények működésében is komoly fennakadásokat okoz a KLIK fizetési elmaradása. Van ahol nem adhatnak fel levelet a Magyar Postán, csak akkor, ha azonnal fizetik a díjakat. A Posta is arra hivatkozik, hogy túl nagy a szervezet adóssága, nem hajlandó tovább hitelezni.

A kisebb karmantartási munkák is nagy akadályt jelentenek, még a vízvezeték-szerelőknek sincs kedvük a KLIK által fenntartott iskoláknak nem dolgozni: félnek, hogy nem kapják meg az elvégzett munkáért járó díjat.

Van amikor nem is a pénz az akadály: az egyik iskola fénymásoló gépei már mind felmondták a szolgálatot, de nem tudják megjavíttatni, mert akár fél év is kellhet ahhoz, hogy a fenntartó engedélyt adjon a szervizelésre.

A Magyar Nemzet szeptemberben azt írta, hogy a KLIK ütemesen egyenlíti ki a számlákat. Július végén 12,5 milliárdnyi volt a tartozás, de augusztus végére ez már 7,9 milliárdra apadt.  • Eladnék
  • Hírek