Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Strasbourgban nyomja fel Kövért az LMP

2015.11.22. 13:51 Módosítva: 2015-11-22 13:52:22

Az LMP a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordul, amiért Kövér László házelnök megvonta a szót Szél Bernadettől, az ellenzéki párt társelnökétől az Országgyűlés egyik júliusi ülésnapján. A képviselő az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írja, hogy

Kövér László nem hallgattathatja el a neki nem tetsző véleményeket.

Szél szerint ugyanis a a szómegvonás az egyik legsúlyosabb büntetés, amellyel parlamentáris keretek között egy képviselő magatartását szankcionálni lehet, és azzal a házelnök "sorozatban visszaél".

A társelnök szerint a parlament fideszes elnöke egy korábbi hasonló ügy elsőfokú perét már elvesztette Strasbourgban. A strasbourgi bíróság tavaly szeptemberben elsőfokon kimondta, a magyar állam megsértette a Lehet Más a Politika és a Párbeszéd Magyarországért politikusainak véleménynyilvánítási szabadságát azzal, hogy az Országgyűlés különböző ügyekben megbírságolta őket. A magyar állam fellebbezése után az ügy a másodfokú tanács elé került.

Mint ismert, Kövér László júliusban azért rótt ki büntetést az LMP képviselőire, mert a parlamentben feltartott táblákon a dolgozói szegénység áldozataira, a kivándorolni kényszerülő százezrekre hívták fel a figyelmet.