Salamon
8 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

A márianosztrai börtönben gyártják a NATO-drótot

2015.12.09. 16:09 Módosítva: 2015.12.09. 17:35

A próbaüzem után megkezdődött az ideiglenes határzár építésére alkalmas pengeéles dróthenger üzemszerű gyártása Márianosztrán, írta az MTI. Erről Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó és Csóti András, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka tájékoztatta a sajtót a gyártás helyszínén, a Márianosztrai Fegyház és Börtön területén működő üzemben. Bakondi szerint NATO-drótot Magyarországon egyedüliként a büntetés-végrehajtáshoz tartozó Nostra Kft. gyárt. 

Bakondi emlékeztetett arra, hogy a szerb határszakasz után nagyon hamar lezárták a horvát határt is, és mindkét helyen azonnal látható volt az eredmény: órákon belül megfordult a migrációs útirány. Hozzátette: eközben megindult a NATO-drót gyártása is.

Ha szükséges, az itt előállított anyagokból rövid idő alatt képesek vagyunk a román határszakasz előre kijelölt területein a telepítést végrehajtani

- mondta Bakondi, aki arról is beszélt, hogy Szlovéniának 24 ezer tekercs NATO-drótot, 16 ezer oszlopot, 48 ezer rögzítőtüskét értékesített Magyarország, Macedóniának pedig 10 ezer tekercs - 100 kilométer hosszú - NATO-drótot, oszlopverő gépet, valamint technikai eszközöket szállítottak.

Az üzem exportra is képes; a NATO-drót biztonságtechnikai eszközként többféle területen használható - mondta.

A márianosztrai börtönben két műszakban folyik a termelés, műszakonként 13 elítélt dolgozik, egy nap átlagosan 100 tekercs drótfonatot (1,5 kilométer) gyártanak. Az intézményben elhelyezett munkaképes elítéltek több mint 90 százaléka dolgozik az intézet, vagy a Nostra Kft. munkahelyein.