Arab lakásvásárlási bumm Komlón

2015.12.09. 08:07

Tíz hónap alatt 16 lakást vásároltak Komlón arab országok állampolgárai – tudta meg a Népszabadság. A 23 ezres Baranya megyei város iránti érdeklődés váratlanul ugrott meg, eddig még egyetlen arab sem vásárolt itt lakást.

A jelenséget nem magyarázza meg önmagában a szíriai polgárháború, mert vannak ugyan az országból vásárlók, de a legtöbb új tulajdonos Kuvaitból jött.

Lakás bagóért

Az ország egyik legszegényebb régiójában lévő Komló iránti érdeklődés meglepő, hiszen turisztikai szempontból sem klasszikus célpont. A szénbánya bezárása után lakosságának negyedét elveszítő város egyetlen előnye, hogy akár 2-3 millióért is lehet háromszobás panellakáshoz jutni. 

Az ügyleteket egy kuvaiti tulajdonú pécsi cég intézi. A kft. későbbre ígért választ a Komló iránti érdeklődésre, de annyit elmondott, hogy a szép környezet mellett az is vonzotta őket, hogy innen utazhatnak Bécsbe, az Adriára vagy Budapestre és a gyógyfürdőkbe is. Néhány tulajdonos pár hetet el is töltött a városban.

A jelenségre a nemzetbiztonsági szolgálatok is felfigyeltek, a hivatal állítólag érdeklődött is a szomszédoknál. A szolgálatok azt vizsgálták, hogy a lakások szolgálhattak-e terroristabázisként. A jelek arra mutatnak, hogy nem. Az egyelőre nem derült ki, hogy a tulajdonosok között vannak-e olyanok, akik magyar letelepedési kötvényt vásároltak.