Károly, Karola
-4 °C
3 °C

Kövér: A nemzethalál víziója közeleg

2015.12.15. 20:17
Egy interjúban Kövér László elismerte, hogy a beszéde miatt kapott kritikáknak volt jogos része is, és azt mondta, neki az volt a lényeg, hogy a népességfogyás beszédtémává váljon Magyarországon.

Kövér László az Inforádió Aréna című interjúműsorában magyarázta tovább a napokban nagy hullámokat verő kijelentéseit, többek közt azt, hogy "szeretnénk, ha a lányaink az önmegvalósítás legmagasabb minőségének azt tartanák, hogy unokákat szülhetnének nekünk".

A halál kultúrája

"Az a világ, ami több ezer évig működött, az felbomlóban van, és ez iszonyatos. A nemzethalál víziója közeledik, nemcsak Magyarországon, hanem az Európai Unió tagállamaiban is. Nem tudunk a demográfiai lejtőn megállni, hanem el fogunk fogyni" - kezdte a rádióinterjút.

Úgy véli, a mostani magyar kormány minden lehetőségével próbálja növelni a gyermekvállalási kedvet, de Németországban például pont a jólét tántorítja el ettől az embereket. "Ez kulturális kérdés is, nem csak politikai és gazdasági" - mondta. Hozzátette, hogy túlnépesedés van a világon mindenhol, csak Európában van népességfogyás.

Kifejezte abbéli félelmét, hogy a bevándorlók egyszerűen el fogják foglalni az európai országokat, le fogják tarolni a több ezer éves küzdelem által felépített európai civilizációt. 

Szerinte gyermekvállalás tekintetében mindenkinek a saját családjában kell kezdenie a meggyőzést. "Legalább akik a nemzeti nézetet vallják, azok próbálnák meg meggyőzni a családtagjaikat, akkor nem azoknak a hangja lenne látszólag az erősebb, akik a halál kultúráját terjesztik, és azt mondják, nincs holnap, csak a ma van" - mondta.

A bot két vége

"Két vége van a botnak, az egyik a tradicionális női szerep, amivel szemben a feminizmus áll, a lázadás. Először kivívták a nők választójogát, de most már azt is ki akarják vívni, hogy a nők ne legyenek nők" - vélte.

"Nem szabad hagyni, hogy abba a látszatba keverjenek bennünket, hogy mi vissza akarjuk zárni a nőket a hálószobába meg a konyhába" - hangzott el a szájából.

Szerinte ha nem egykeként nő fel egy gyermek, akkor megtanul önzetlennek lenni, és egész másképp nő fel, mint akit majomszeretetben neveltek - érvelt. Gyorsan hozzátette, hogy most ezen ne sértődjenek meg azok, akiknek csak egy gyereket adott az ég. 

Szolgálatot tettünk

Kövér szerint fontos, hogy a közbeszédé részévé váljon ez a téma, mert nem babra megy a játék.

"Szolgálatot tettek nekem akik megtámadtak, mert itt a jövőnkről van szó, és nemcsak a kihalás miatt, hanem egy sokkal közelibb problémáról, a mi gyerekeink nyugdíjas korának biztosításáról is. A statisztika szerint most négy munkavállaló adófizető tart el egy nyugdíjast, de 50 év múlva már csak ketten fogják, és ez elég riasztó. Nálunk 1,4 gyerek jut egy nőre, Németországban pedig 1,2" - mondta.

"Ha vita folyik róla, az már jobb, mint ha tudomást sem veszünk róla" - véli.

Kövér kitért arra is, hogy szerinte azért jó a menekültválság, mert emiatt testközelben érezhetjük a demográfiai problémát. "Mikor beszéljünk róla, ha nem most" - mondta. "Egy válság mindig összerázza a közösséget, ilyen értelemben jól jött."

Bokros-csomag

Azt mondta, azok az államok tudtak jó demográfiai eredményeket felmutatni, ahol a családpolitika kiszámíthatóan stabil.

Kövér szerint például az, hogy a Bokros-csomagban a családi pótlék alanyi jogát eltörölték, az nem a kevesebb pénz miatt volt mérhető hatású a gyermekek számában, hanem azért, mert azt az üzenetet hordozta, hogy a politikának nincs szüksége gyerekekre, nem támogatja őket. 

Szerinte az is egy álláspont, hogy vannak, akiknek nem számít, hogy Magyarországon magyarok laknak-e majd a jövőben, és nem érdekli őket, hogy mi lesz a nemzettel. 

"Vannak olyan országok, ahol nem állami parancsra, hanem a gazdasági szereplők döntése alapján a reklámokban nem egy, hanem 3 vagy négy gyerekes családok jelennek meg követendő példaként. Az ázsiai országokban pedig, ahol túl sok gyerek van, ott a másikat állítják be követendőnek" - mondta.

Amin eddig nem gondolkodtak

Kövér azt is mondta, hogy bármennyire is körbenevette ezt az ellenzék, de a lakásáfa csökkentése is lehet nem direkt családpolitikai intézkedés. 

Az viszont töredelmesen bevallotta, hogy más országok valóban előrébb járnak a részmunkaidő segítésében: "őszintén elismerem, hogy Magyarország ebben jelentősen le van maradva, a kritikában ez jogos elem lehet. Bevallom, hogy ezen eddig kevesebbet gondolkodtunk".