Próbálja ki, melyik párt gondolkozik önhöz hasonlóan a cigányokról

2015.12.15. 07:10
A Vokskabin egy olyan pártfüggetlen online választói orientációs program, amit az Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetem munkatársai készítettek és tájékoztatást nyújt a legfontosabb közéleti kérdésekben, valamint segít eligazodni a pártok pozíciói és a saját véleményünk mentén. Rendszeresen készítenek kérdőívet a választások előtt, a köztes időszakokban pedig különböző, erősen megosztó témákban, most a romákkal kapcsolatban.

A Vokskabinnal 31 kérdésre válaszolva lehet tesztelni, melyik párt képviseli leginkább a saját véleményünket a magyarországi romákat érintő kérdésekben.

voks

A kérdőívből kiderül, hogy például a roma telepek felszámolásával az összes parlamenti párt egyetért, ugyanúgy, mint azzal is, hogy a romák integrációja nem kizárólag az állam feladata. Érdekességként az eredményoldalon ismét megnézhetjük, hogy a pártok az egyes kérdésekre miként válaszoltak.

A Fidesz-KDNP kivételével az összes parlamenti párt megválaszolta a készítők kérdéseit, kormánypárt helyett pedig a pártprogram alapján a szerkesztők válaszoltak.

Hogyan működik a Vokskabin?

Sokunknak határozott véleménye van bizonyos társadalmi és politikai kérdésekről, de gyakran nem tudjuk, a pártok miként vélekednek ezekről a kérdésekről és tanácstalanok vagyunk, hogy melyik párt képviseli leginkább véleményünket.

„Fontos hangsúlyoznunk, hogy a Vokskabin eredménye nem jelent választási javaslatot, szimpátiai útmutatót. Az eredmény kiindulópontot a további tájékozódáshoz. Bízunk abban, hogy a Vokskabin.hu-t minden korosztály kipróbálja, és munkánk a továbbiakban is hozzájárul az állampolgárok politikai képzéséhez” - mondja a projekt koordinátora..

A Vokskabin a budapesti német nyelvű Andrássy Egyetem és a netPOL (Politikai Kommunikációs Hálózat) közös kezdeményezése, mely Ausztriában már nagy sikerrel működik. Hasonló választási orientációs oldalak léteznek Németországban és Svájcban is.