Szabina
7 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Simon Gábor svájci számlája titokban marad

2015.12.15. 06:23

Simon Gábor, az MSZP volt elnökhelyettese nem járult hozzá, hogy a svájci hatóságok jogsegélykérelem keretében tájékoztassák a Központi Nyomozó Főügyészséget az egyik svájci bankban tartott vagyonáról - értesült a Magyar Idők.

A lap arról írt, hogy ez a büntetőeljárás szempontjából azért lett volna lényeges, mert kiderülhetett volna, hogy a szocialista politikus milyen forrásból jutott ahhoz a több száz millió forintnak megfelelő valutához, amelyet később egy svájci bankból egy osztrák pénzintézetbe utalt át.

Az újság szerint a Svájcnak küldött jogsegélykérelemre azzal az indoklással érkezett elutasító válasz, hogy a helyi törvények szerint az egyszerű adóelkerülés nem minősül bűncselekménynek. A válaszban szerepelt az is, hogy az adatszolgáltatás a gyanúsítottat mentő célból lehetséges, azonban ehhez a terheltnek írásban is hozzá kell járulnia, ezt azonban Simon Gábor nem tette meg.

Simon Gáborról 2014. február elején derült ki, hogy több száz milliós vagyont tart egy bécsi bankszámlán, amelyet nem tüntetett fel képviselői vagyonnyilatkozataiban, és az összeg után jövedelemadót sem fizetett. Simon a kihallgatások alatt nem tett érdemi vallomást, az eljárás során pedig visszafizetett több mint 128 millió forint adóhátralékot.

Az ügyészség a Magyar Idők szerint hétfőn a nyomozás lezárásaként iratismertetést tartott, amelyen csak a gyanúsított védője jelent meg.