Orbán az európai magatartást kéri számon az osztrák kancelláron

2015.12.17. 16:26 Módosítva: 2015.12.17. 17:53

Nem európai magatartást tükröz Werner Faymann osztrák kancellár "zsarolása" - közölte csütörtökön Orbán Viktor a kancellár azon felvetésére reagálva, amely szerint csökkenteni kellene a menekültek tagállamok közötti elosztásától vonakodó országoknak nyújtott uniós támogatásokat.

A magyar miniszterelnök erről azután beszélt, hogy megérkezett az EU-tagországok állam-, illetve kormányfőinek brüsszeli tanácskozására.

Orbán azt üzente a támogatások csökkentésének ötletét felvető "baloldali miniszterelnököknek", hogy

ne zsaroljanak, ez nem európai viselkedés, ez nem európai magatartás.

Hozzátette, Werner Faymann "többedszerre zsarolja meg Magyarországot és zsarol meg mindenkit, aki kitart a vélemény- és szólásszabadság mellett, ez nem európai viselkedés, ezen az alapon nem fogunk tudni megegyezni".

Van, amiben támogatta az EU-t

Magyarország elviekben támogatja az állandó uniós határőrizeti szerv létrehozását, a részletekről még tárgyalni kell, de az irányt helyesnek tartja a magyar kormány, tett Orbán Viktor az EU-s irányvonalt támogató kijelentést is.

A kormányfő szerint a Frontex európai határőrizeti ügynökség átalakítási tervére vonatkozó bizottsági javaslat egyértelműen Görögországról szól. Mint mondta, "elfogadjuk, hogy ha erre (a határainak védelmére) nem képes egy ország, akkor kiegészítő eszközök rendelkezésre álljanak", azonban a határvédelem "első helyen nemzeti hatáskör, mi nem adjuk át senkinek, ez a magyar állam felelőssége: a mindenkori magyar kormány felelőssége, hogy megvédje a külső határait".

Az Európai Bizottság kedden nyújtotta be javaslatát az állandó uniós part- és határőrizeti szerv létrehozására, amelynek jogában állna átvenni az Európai Unió külső határainak őrizetét akkor is, ha valamely tagállam kormánya azt ellenzi.