Szilvia
5 °C
16 °C

Századvég: Amit korrupciónak neveznek, az a Fidesz legfőbb politikája

DSZZS20150304105
2015.12.21. 08:32 Módosítva: 2015-12-21 08:45:39

Interjút adott a Magyar Időknek Lánczi András, a Századvég Alapítvány elnöke. A kormány agytrösztjét az utóbbi időben vaskos kormányzati megbízásai miatt bírálták, és a Miniszterelnökségnek ki kell adnia az 5 milliárdért megrendelt tanulmányokat. Néhány érdekes megállapítás az interjúból: 

  • A Századvéget azért támadják, mert az orbáni kormányzás egyik fontos támasza. Aki a miniszterelnököt akarja támadni, az akár kezdheti a Századvég támadásával is.
  • "Egyrészt példátlan, másrészt felháborító", hogy a Századvégnek betekintést kell biztosítania egy újságíró részére az anyagokba, itt ugyanis olyan anyagokról, elemzésekről van szó, amelyek nyilvánosságra kerülése a magyar nemzeti érdekeket sértheti, és tönkretehet későbbi alternatív döntéseket.
  • Lánczi szerint a Századvég azért férhet hozzá minősített (titkosított) kormányzati anyagokhoz, mert megfelelő döntés-előkészítés csak ezek ismeretében képzelhető el. Persze titkosított anyagok nélkül is lehet jó javaslatokat tenni, ilyen volt részükről  az 5 százalékos lakásépítési áfáról szóló döntés előkészítése.
  • Az ellenzék állandóan a korrupcióval támad, de Lánczi szerint "a mit korrupciónak neveznek, az gyakorlatilag a Fidesz legfőbb politikája". Olyan célokat tűzött ki a kormány, mint a hazai vállalkozói réteg kialakítása, de tárt karokkal várják az itt beruházó külföldieket is.    
  • "A korrupciónak van 13-14 kidolgozott társadalomtudományi értelmezése. Ám az nem szerepel köztük, ha a nemzeti érdekért tesszük ezt vagy azt, az eleve korrupció."    
  • Az ellenzék "annyira túlméretezi a gyűlöletből fakadó helyzetmegítélést, hogy ez legfeljebb egy viccpártnak lehetne az intellektuális háttere, csak ők a végén el is röhögik magukat".   

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?