Századvég: Amit korrupciónak neveznek, az a Fidesz legfőbb politikája

DSZZS20150304105
2015.12.21. 08:32 Módosítva: 2015.12.21. 08:45

Interjút adott a Magyar Időknek Lánczi András, a Századvég Alapítvány elnöke. A kormány agytrösztjét az utóbbi időben vaskos kormányzati megbízásai miatt bírálták, és a Miniszterelnökségnek ki kell adnia az 5 milliárdért megrendelt tanulmányokat. Néhány érdekes megállapítás az interjúból: 

  • A Századvéget azért támadják, mert az orbáni kormányzás egyik fontos támasza. Aki a miniszterelnököt akarja támadni, az akár kezdheti a Századvég támadásával is.
  • "Egyrészt példátlan, másrészt felháborító", hogy a Századvégnek betekintést kell biztosítania egy újságíró részére az anyagokba, itt ugyanis olyan anyagokról, elemzésekről van szó, amelyek nyilvánosságra kerülése a magyar nemzeti érdekeket sértheti, és tönkretehet későbbi alternatív döntéseket.
  • Lánczi szerint a Századvég azért férhet hozzá minősített (titkosított) kormányzati anyagokhoz, mert megfelelő döntés-előkészítés csak ezek ismeretében képzelhető el. Persze titkosított anyagok nélkül is lehet jó javaslatokat tenni, ilyen volt részükről  az 5 százalékos lakásépítési áfáról szóló döntés előkészítése.
  • Az ellenzék állandóan a korrupcióval támad, de Lánczi szerint "a mit korrupciónak neveznek, az gyakorlatilag a Fidesz legfőbb politikája". Olyan célokat tűzött ki a kormány, mint a hazai vállalkozói réteg kialakítása, de tárt karokkal várják az itt beruházó külföldieket is.    
  • "A korrupciónak van 13-14 kidolgozott társadalomtudományi értelmezése. Ám az nem szerepel köztük, ha a nemzeti érdekért tesszük ezt vagy azt, az eleve korrupció."    
  • Az ellenzék "annyira túlméretezi a gyűlöletből fakadó helyzetmegítélést, hogy ez legfeljebb egy viccpártnak lehetne az intellektuális háttere, csak ők a végén el is röhögik magukat".