Meghosszabbították a nyomozást a jobbikos Kovács Béla kémügyében

2015.12.22. 06:14

Három hónappal, március 20-ig meghosszabbította az ügyészség a Kovács Béla jobbikos európai parlamenti képviselő ellen indított nyomozást, írja a Magyar Hírlap a Központi Nyomozó Főügyészség helyettes szóvivőjének információi alapján.

Ahogy arról beszámoltunk, a Központi Nyomozó Főügyészség december elején gyanúsítottként hallgatta ki a Jobbik EP-képviselőjét, Kovács Bélát. Kovácsot az Európai Unió intézményei elleni kémkedés bűntettének megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki, a képviselő - akinek október 14-én függesztette fel az EP jogi bizottsága a mentelmi jogát - tagadta a bűncselekmény elkövetését, és a főügyészség közleménye szerint "érdemi védekezést terjesztett elő". A nyomozás eredeti határideje december 20-a volt, a nyomozás állásáról a főügyészség eddig nem adott további tájékoztatást. Ezt a határidőt hosszabbították most meg március 20-ig.

Azt egyébként nem tudni, hogy az ügyészség miért csak a nyomozás határidejének lejárta előtt 16 nappal hallgatta ki a kémkedéssel gyanúsított politikust, miközben az EP határozatát már november 5-én megkapták.

Mint ismert, a Központi Nyomozó Főügyészség tavaly májusban kérelmezte, hogy az EP „adja ki” a képviselőt a magyar igazságszolgáltatásnak. Súlyos – kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett – bűncselekmény miatt folytatnak ellene nyomozást. Azzal gyanúsítják, hogy az orosz titkosszolgálatnak kémkedett. Kovács Béla érdekes életútjáról először az Index írt komolyabb tényfeltáró cikket, melyet itt olvashat el.

Ahogy azt korábban megírtuk, Kovács Béla örült annak, hogy felfüggesztették a mentelmi jogát, mert mint mondta, így be tudja bizonyítani az ártatlanságát, és áll elébe a kihallgatásoknak, házkutatásoknak. Mint kiderült, az ügyével foglalkozó ügyész már kihallgatta a szülőanyját, a barátait, de a feleségét nem.  • Tippek
  • Hitelkártya