Kész Zoltán 13 kérdéséből kettő már elbukott

2015.12.23. 13:58

 Elutasította és nem terjeszti a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elé a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke Kész Zoltánnak két, az állami cégeknél a kétmilliós bérplafon visszaállításáról szóló népszavazási kezdeményezését – közölte az MTI.

Veszprém független országgyűlési képviselője december 21-én nyújtott be 13 népszavazási kérdést, a korrupcióval és a kétmilliós bérplafonnal kapcsolatosan.

Az NVI elnöke „párhuzamossági moratóriumra” utasított vissza két kérdést.

  •  Egyetért Ön azzal, hogy az állami vagyonról szóló 2007. évi CVI. törvény alapján a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó gazdasági társasággal foglalkoztatási jogviszonyban álló természetes személy havonta legfeljebb bruttó 2 millió forint összegű javadalmazásban részesülhessen?

Ezzel kapcsolatban Pálffy Ilona, megállapította, hogy a kérdés részben azonos Kész, sorrendben nyolcadikként benyújtott kérdésével.

Az a kérdés úgy szólt: Egyetért Ön azzal, hogy a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 2. számú mellékletében meghatározott gazdasági társasággal foglalkoztatási jogviszonyban álló természetes személy havonta legfeljebb bruttó 2 millió forint összegű javadalmazásban részesülhessen?

A másik visszautasított kérdés sorrendben a tizedik volt és úgy szólt:

  • Egyetért Ön azzal, hogy a köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb gazdálkodásáról szóló 2009. évi CXXII. törvényben meghatározott köztulajdonban álló gazdasági társasággal foglalkoztatási jogviszonyban álló természetes személy havonta legfeljebb bruttó 2 millió forint összegű javadalmazásban részesülhessen?"

Ezt a kérdést is az NVI elnöke szerint azonos a Kész által sorrendben hetedikként benyújtott kérdéssel: „Egyetért Ön azzal, hogy költségvetési szervvel - beleértve a Magyar Nemzeti Bankot - foglalkoztatási jogviszonyban álló természetes személy havonta legfeljebb bruttó 2 millió forint összegű javadalmazásban részesülhessen?” és részben a nyolcadikként benyújtott kérdéssel is.

A határozatok ellen jogorvoslatnak nincs helye, de a szervező a kérdést 15 napon belül ismételten benyújthatja. Az ismételten benyújtott kérdés hitelesítését a Nemzeti Választási Bizottság napirendjére kell tűzni.