Koronavírus adatok

2021. dec. 02.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Melinda, Vivien
5 °C
7 °C

Hétmilliárdos adminisztrációs hiba a Belügyminisztériumnál

2015.12.29. 17:03
Összevissza küldözgette a Belügyminisztérium önkormányzati főosztálya az ország településinek a rendkívüli támogatások címén kiutalt összegeket. A pénzt most az önkormányzatoknak kell visszautalniuk.

Az Index információi szerint legalább 800 önkormányzat kapott téves utalást karácsony előtt a Belügyminisztériumtól.

A települési önkormányzatok a költségvetési törvény alapján kivételes esetekben kérhetnek rendkívüli támogatást működőképességük megőrzése vagy egyéb, a feladataik ellátását veszélyeztető helyzet elhárítása érdekében. Az önhibájukon kívül nehéz helyzetbe került önkormányzatoknak szánt összeg tavaly 12 milliárd forint volt. Pintér Sándor belügy-, és Varga Mihály pénzügyminiszter az idén pedig jóval kevesebbet, mintegy 8 milliárdot osztott szét a beérkezett kérések elbírálása után.

Az idei néhány százezer és 200 millió forint közötti támogatásokat BM önkormányzati főosztálya küldte szét december közepén.

Az utalások azonban rejtélyes módon felcserélődtek az önkormányzati számlák között, és így néhány esetben egészen kis létszámú települések jutottak egészen nagy összegű állami pénzhez. Úgy tudjuk, hogy voltak olyan esetek, amikor több tízmillióval nagyobb támogatás érkezett, mint amit kért a település, de volt olyan eset, amikor olyan önkormányzathoz érkezett milliós utalás, amely nem is pályázott.

A BM hétfőn körlevélben jelezte az összes érintett önkormányzatoknak, hogy „téves kiutalás” történt, ezért kérik a pénzek soron kívüli visszaküldését.

Az Index kérdésére a Belügyminisztérium elismerte a hibát. A tárca sajtóosztálya szerint

a 2015. december 23-án az adatbázis adminisztrációs hibája következtében több olyan önkormányzat részére is történt folyósítás, amely nem részesült támogatásban.

A téves összegek visszafizetését az érintett önkormányzatok megkezdték, a visszafizetéssel kapcsolatban felmerült költségek a későbbiek során kompenzálásra kerülnek.

A BM azt ígérte, hogy mivel a támogatásban részesülő önkormányzatok egy részének a miniszteri döntésben szereplő összegnél kisebb támogatást küldtek, részükre támogatás kifizetése folyamatban van, a támogatás még ez évben az önkormányzatok számlájára kerül.