Meglepte a fővárost a 3 centis hó

2016.01.04. 13:29 Módosítva: 2016.01.04. 15:40
  • Országszerte esett, Csurgón 11 cm vastag a hó
  • A vasúton sorra hibásodtak a váltók, fennakadások voltak
  • Budapesten a hegyekre vezető utakon erősen belassult a forgalom
  • Hómunkásokat keresnek estére, kemény nettó 4000 forintért
  • Autók borultak fel, kamionok akadtak el
hoterkep

A nagy havazásban felborult egy autó Szentgyörgyvár közelében, emiatt lezárták a 76-os utat, Keszthelynél pedig egy teherautó borult fel, ezért csak félpályás lezárás mellett haladhat a 71-es út forgalma. A teherautó vezetője megsérült. A 76-oson felborult autóban utazó két ember nem sérült meg. 

Fennakadások a vasúti közlekedésben

A havazás miatt fennakadások vannak a vasúti közlekedésben, általában váltóhibák okoznak késéseket - közölte a Mávinform hétfő délután az MTI-vel. A budapesti Keleti pályaudvaron és Monoron váltóállítási problémák lassítják a vonatközlekedést, a Nyugati pályaudvaron és Pécel állomáson a váltók műszaki hibája nehezíti a vonatforgalmat. A monori és a sülysápi elővárosi vonatok nem közlekedtek, helyettük a ceglédi és a szolnoki zónázó vonatok zakatoltak.

A havazás és a műszaki problémák miatt a Budapest-Cegléd-Szolnok, a Budapest-Újszász-Szolnok, illetve a Budapest-Hatvan vonalon 40-80 perccel hosszabb volt a menetidő. A Keleti pályaudvaron nem közlekedtek a gödöllői és a nagykátai helyi járatok, helyettük a hatvani, illetve szolnoki személyvonatok jártak. A Budapest-Esztergom vasútvonalon az autóbuszbérleteket a MÁV-START Zrt. hétfőn elfogadta a 10-es főúton kialakult közlekedési nehézségek miatt. A Volánbusz is a vasutat javasolta a 10-es út helyett.

Lelassultak a hegyi járatok, de nincs komoly fennakadás Budapesten

Van, ahol már több mint 10 cm a hóvastagság

Hétfőn országszerte havazott egy mediterrán ciklonhoz kapcsolódó csapadékrendszer miatt, írta az idokep.hu. Több helye 5 cm feletti, délnyugaton 10-11 cm hó hullott. Délután nyugaton megszűnt a hóesés, ugyanakkor az ország keleti kétharmadán továbbra is váltakozó intenzitással esett vagy szállingózott a hó. Kedden az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint Somogy és Zala megyében tartós, többórás ónos esőre kell készülni, ezért ezekre a megyékre másodfokú figyelmeztetést adtak ki. Baranya és Tolna megyére ugyancsak az ónos eső veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Emellett Komárom-Esztergom, Vas és Veszprém megyére a havazás miatt adtak ki figyelmeztetést.

A BKK fődiszpécsere szerint hétfő délután ötkor minden autóbuszjáraton folyamatos volt a közlekedés. Lelassult a forgalom a Budakeszi úton, az Istenhegyi úton, a Gábor Áron úton, és a Szépvölgyi útnál.

Mégis volt fennakadás Budapesten

A Flórián tér és a Kolosy tér között öt darab 9-es és négy 86-os áll a dugóban. A gondot az okozza, hogy a hegyre menő Szépvölgyi út  teljesen beállt, jelentette délután hatkor hazafelé tartó kollégánk.

Unatkozik? Olvasson Indexet!

Bécsi út, 18 óra 30-kor a 118/a előtt araszolgat a busz befele, kb fél óra/500 méter sebességgel, írta György, aki unalmában Indexet olvasgat a buszon.

Hómunkás wanted!

Hómunkásokat keresett hétfő éjszakára a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. Budapesten. Dorogi Gabriella szóvivő tájékoztatása szerint a hétfő este 10 órától kedd reggel 6 óráig tartó időszakra kerestek munkásokat, a társaság a munkáért nettó 4200 forintot fizet.

Forgalomkorlátozás a barcsi közúti határátkelőnél

Havazás miatt a horvátok lezárták a barcsi közúti határátkelőt a 7,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek számára - tájékoztatta a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság hétfő délután az MTI-t. Közölték, hétfőn 15 órától a horvát hatóságok nem engedik be Horvátországba a 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó tehergépjárműveket, a személygépkocsi-forgalom azonban továbbra is zavartalan.

Három kamion akadt el a Bakonyban

Három kamion akadt el a télies útviszonyok miatt a 82-es úton, Bakonyszentkirálynál hétfő délután. A kamionokat a zirci önkormányzati és a bakonyoszlopi önkéntes tűzoltók drótkötél segítségével mentik a Veszprémet Győrrel összekötő úton. Az elakadt és a mentésben részt vevő járművek jelentős forgalmi akadályt jelentenek, emiatt Zirc és Bakonyszentkirály között lelassult a forgalom. A 760-as úton, Felsőpáhoknál kisodródott és szalagkorlátnak csapódott egy autó. A sofőrhöz mentőt hívtak, a helyszínelés és a műszaki mentés idejére az út érintett szakaszát félszélességben lezárták. A megyei közútkezelő ügyeletese közölte: a folyamatos havazás miatt negyven gép dolgozik a zalai utakon. A kamionok nehezen tudnak csak felkapaszkodni az emelkedőkön, így lassan halad a forgalom a 86-os úton, Zalalövő térségében és a 75-ös úton, a baki tetőn. Kezd feltámadni a szél, ami tovább nehezíti a közlekedést.

Balesetek az autópályákon is

Az M7-es autópályán két autó összeütközött a havazásban a Budapest felé vezető oldalán, az érdi lehajtó közelében hétfő kora délután. A balesetben egy ember súlyosan megsérült, az autópályán csak egy sávban haladhat a forgalom. A sztráda 24-es kilométerénél történt baleset következtében a sérült beszorult a roncsba, az érdi tűzoltók kiemelték, majd átadták a mentőknek. Balesetek történtek az M1-es autópályán is. A Győr felé vezető oldalán a 46. és 49. kilométerszelvények között, valamint a Budapest felé vezető oldalon a 39. kilométerszelvényben 2016. január 4-én 13 óra 10 perc körül. Előbbi esetben szalagkorlátnak ütközött egy autó, a főváros felé viszont fejtetőre állt egy. 

Budapestet felsózták

A BKK délután figyelmeztetést adott ki, hogy a fővárosban folyamatosan esik a hó, mindenhol lelassult a közúti forgalom, a BKK járatai is megnövekedett menetidővel közlekednek.

Korábban arról adtak hírt, hogy a a 4-es villamos helyett a Corvin-negyed M és Újbuda-központ között, illetve a 6-os villamos helyett a Corvin-negyed és a Móricz Zsigmond körtér között a kedvezőtlen időjárás miatt pótlóbuszok jártak kora délután, de a problémát már megoldották. A 4-es villamos közlekedése hétfő délután folyamán többször is leállt. A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) több mint nyolcvan géppel folyamatosan végzi a hó eltakarítását és az utak síkosságmentesítését - közölte a vállalat. Reggel hat órakor életbe lépett a legmagasabb készültségi fokozat.

Első ütemben az 1200 kilométer hosszúságú főútvonal-hálózaton végezték a hó eltakarítását. A feladatok végrehajtásakor a fontossági sorrend: a hidak, a felüljárók, a Liszt Ferenc-repülőtérre vezető út, a Budaörsi út (mint az M1-es és az M7-es autópálya ki- és bevezető szakasza), az M3-as, az M5-ös autópálya és a 2-es, 6-os, 10-es és 11-es főút fővárosi bevezető szakaszai, az autóbuszvonalak hegyvidéki szakaszai, az autóbusz- és fő közlekedési útvonalak, a kórházakhoz, a lakossági ellátást biztosító logisztikai bázisokhoz kapcsolódó utak.

Az Időkép.hu szerint hétfőn Magyarországtól délre egy mediterrán ciklon halad majd el, emiatt az ország legnagyobb részén esett a hó. 

Kedden este újabb - szakszóval élve - csapadékmező érkezhet majd délnyugat felől a Dunántúlra, de ekkor már vegyes halmazállapotú csapadékra kell számítanunk, ónos eső is előfordulhat. Kedd délutántól napról napra pár fokkal enyhébb időre számíthatunk, de a hét második napján az ország nagy részén még továbbra is fagyni fog délután.

Ha ön is elakadt valahol vagy balesetet látott, küldjön nekünk fotót.