Törökül is lehet majd tanulni az Óbudai Gimnáziumban

2016.01.12. 11:48

Törökül is tanulhatnak 2017-től az Óbudai Gimnázium diákjai, írja az MTI. Az oktatást segítő nyelvi labort Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, egyben a II. és III. kerület kormánypárti országgyűlési képviselője adta át kedden.

Ez lesz az első alkalom, hogy állami fenntartású iskolában törökül tanulhatnak diákok. Varga szerint nagyon sok kapcsolódási pont van a két ország között, lezárták a múltat, hogy „felépítsék a szívükből és lelkükből fakadó jövőt”. Ehhez évszázadok kellettek, kellett az, amit a mai napig építenek, és szükség volt a kulturális gyökerekre is. Ma harmonikusak a kapcsolatok a két ország között, és nagyon sokat tesznek azért, hogy ez így is maradjon.

Varga Mihály beszélt a vízumkönnyítésről, valamint arról is, hogy tavaly az első tíz hónapban Törökországból 27 százalékkal nőtt a behozatal, míg a magyar kivitel 19 százalékkal bővült. A miniszter szerint nagyon fontos a megfelelő idegennyelv-ismeret, a világ arrafelé halad, hogy nemcsak egy, hanem inkább két nyelvet kell a következő generációnak beszélnie. Ebből a szempontból szerinte a török nyelv egy ígéretes választás lehet.

Alattin Temür, a török nagykövetség ideiglenes ügyvivője azt mondta: Törökország és Magyarország kiváló kapcsolatokat ápol egymással, annak ellenére, hogy „a múltban volt egyfajta versengés, de a két nép ezt hátrahagyva a szívét és lelkét a jövő felé fordította, és a nehéz időkben segítették egymást”.

Szűcs József, a gimnázium igazgatója arról beszélt, hogy az új tantermet a Török Együttműködési és Koordinációs Ügynökség (TIKA) által nyújtott támogatásból alakították ki. Havva Pinar Özcan Kücükcavus, a TIKA budapesti programkoordinátora elmondta, a turkológia és a török nyelv oktatása Magyarországon a 19. században indult el, akkor, amikor a gimnázium is létrejött.

A négy és hat évfolyamos képzést nyújtó gimnáziumban 2017-től a tanulók törököt is választhatnak második idegen nyelvként a francia, a német, az olasz és az orosz mellett.