Lázár nyomoztat Farkas Flórián eltűnt pénzei után

2016.01.15. 17:05

Minden bizonnyal a Lázár János vezette Miniszterelnökség állhat azon új eljárások mögött, amelyet az Emmi indított az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) foglalkoztatási projektjével kapcsolatban. A Nol ugyanis kérdést intézett a minisztériumhoz, amely egy miniszterelnökségi vizsgálatra hivatkozva közölte, hogy tizenkét gyanús esetben zajlik szabálytalansági eljárás a szervezet projektje ellen.

Számos cikkben megírtuk, hogy az Országos Roma Önkormányzat által koordinált, Híd a munka világába nevű, ötmilliárdos költségvetésű uniós foglalkoztatási programot botrányok sora kíséri. A program tele van gyanús pénzköltésekkel és szakmai blöffökkel. Csak példakén:  

  • Autónként majdnem 3 millióért béreltek hat alsó kategóriás és két középkategóriás kocsit. A piaci ár kedvezmények nélkül is úgy ötödennyi lenne.
  • Bruttó 31 millióért vettek irodabútort. 60 munkahellyel számoltak, vagyis munkahelyenként félmillióból szerelték fel az irodákat.
  • Vettek egy székházat a Gellérthegyen, hogy aztán azt rögtön felújíttassák 21 millióért.

Miközben a projekt célja, hogy felzárkóztassa az ország leghátrányosabb területein élő, többsé­gében roma munkavállalókat, egyáltalán, semmilyen formában nem valósult meg.

Összesen 860 millió forintnyi kétes kifizetésről van szó, a vizsgálat részben átfedést mutat a korábban elindított (és jogorvoslat alatt álló) eljárásokkal. A vizsgált pontok:

  • A szabálytalanságok a Híd a munka világába projekt részeként lefolytatott beszerzési, közbeszerzési eljárások hibáiból és hiányosságaiból erednek.
  • Nem tűnik elfogadhatónak az elkészült tanulmányok ár-érték aránya.
  • A legnagyobb tételt a „piaci árnak nem megfelelő, túlzó bérek okán indított szabálytalanság” jelenti – a gyanú szerint 737 millió forintot a 860 millióból. Ezt a 737 milliót nem a munkát kereső romák kapták, hanem projektben résztvevők.

Az Emmi rámutatott, hogy 

a fenntartási időszak során a foglalkoztatási szövetkezet nem lesz képes ellátni előírt tevékenységét.

 Ahogy megírtuk, az EMMI korábban már elvett 2,5 milliárd forintot  de az ORÖ-höz azért így is eljutott több mint kétmilliárd forint. A NOL rámutat, hogy mindezért az ORÖ semmilyen eredményt nem tudott felmutatni.

A százmillió­kért vásárolt fővárosi és vidéki irodák nem működnek. Az ORÖ-ben teljes a káosz. Farkas Flórián tovább szervezkedik a háttérben, a hatalmi harc megbénítja a romák képviseletére hivatott szervezetet.