Árpád
-2 °C
4 °C

Típushiba szúr ki a megözvegyült melegekkel

2016.01.15. 15:29
Ha a partnerük után örökölnek, nem kell illetéket fizetnie a bejegyzett élettársaknak, pont úgy, ahogy a házasoknak sem kell. A Nemzeti Adó-és Vámhivatal több esetben mégis kiszabott illetéket, ugyanakkor a hibát utólag elismerték és korrigálták. A Háttér Társaság a Melegekért azt gyanítja, minden megözvegyült bejegyzett élettárs érintett lehet. Átfogó felülvizsgálatra kérik a hivatalt.

1,2 millió forintról szóló fizetési meghagyást kézbesítettek tavaly november 27-én egy meleg férfinek, akinek nem sokkal korábban elhunyt a társa, és ő örökölt utána mindent. A meghagyást a NAV küldte, a pénzt öröklési illeték címén kérték.

Csakhogy ő és a partnere bejegyzett élettársak voltak: ez a családjogi intézmény pedig - a gyerekvállalás és a névviselés kivételével - a házastársakéval egyforma jogokat és kötelezettségeket biztosít az azonos nemű pároknak. Ez azt is jelenti, hogy ha a pár egyik tagja meghal, és a másik örököl utána, nem kell öröklési illetéket fizetni, ugyanúgy, ahogy a házastársaknak sem kell.

Az özvegy ezzel tisztában volt, azt mondta: a közjegyző a hagyatéki végzésben még színessel ki is emelte, hogy ő és az örökhagyó bejegyzett élettársak voltak, hogy felhívja erre az adóhivatal figyelmét. Ennek ellenére kiküldte a NAV a fizetési meghagyást.

Ismerje a jogait!

Itt letölthet egy közérhető információs füzetet az LMBTQI emberek magyarországi jogairól.

Véletlenül épp a kézbesítés napján, november 27-én írtuk meg egy másik özvegy meleg férfi, Gábor esetét, aki hasonlóan járt, azzal a különbséggel, hogy ő – miután egy ideig próbált hadakozni, de sikertelenül – 2012-ben már be is fizette a NAV-nak a rá kirótt, 310 ezer forintos öröklési illetéket. A pénzét 2015-ben, a Háttér Társaság jogvédő szervezet segítségével sikerült visszaszereznie. A NAV belátta, hogy őt is megillette volna a házastársakra vonatkozó illetékmentesség.

Az 1,2 milliós fizetési meghagyással meglepett özvegy olvasta a cikket, és maga is a Háttérhez fordult, a jogi segítségükkel kérte az előírt illeték eltörlését. A NAV rövid időn belül igazat adott neki is, felülbírálta saját magát, és december végére visszavonta a fizetési meghagyást.

A KSH-tól kértünk adatokat: a statisztika szerint 2009 óta, vagyis amióta lehetőség van Magyarországon bejegyzett élettársi kapcsolatot kötni, összesen 11 olyan ember hunyt el, akinek bejegyzett élettárs volt a családi állapota. A Háttérnál azt gyanítják, hogy valamennyiük özvegyei érintettek lehetnek.

A szervezet ezért most közérdekű bejelentéssel fordult a Nemzeti Adó-és Vámhivatalhoz, amelyben felhívják a figyelmet a bejegyzett élettársak öröklésének illetékmentességére, és a két általuk ismert esetre. A levél szerint a két ügyben hozott elsőfokú, illetéket kiszabó határozatok arra utalnak, hogy a bejegyzett élettársakra vonatkozó illetékszabályok alkalmazásával kapcsolatban a NAV-nál "anomáliák vannak".

A Háttér azt javasolja, hogy a hivatal indítson átfogó felülvizsgálatot valamennyi olyan illetékügyben, amelyben öröklési illetéket szabtak ki megözvegyült bejegyzett élettársra. Hivatkoznak arra, hogy mivel nincs sok érintett, "a felülvizsgálat elvégzése nem jelent komoly megterhelést a hivatal számára".

Kérik egy belső tájékoztató körlevél kiküldését és azt is, hogy a hivatal vizsgálja felül az adatlapjait, tájékoztatói kiadványait, és ahol azok házastársat említenek, írják oda a bejegyzett élettársakat is. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?