Elkészült az MSZP javaslata terrorfenyegetettség esetére

2016.01.24. 16:34

Kétszintű szabályozást javasol az MSZP kritikus terrorfenyegetettség esetére: elsőként a kormánynak legfeljebb nyolc napja lenne rendkívüli intézkedéseket bevezetni, azután az Országgyűlés kétharmados többsége dönthetne a Magyar Honvédség felhasználásáról és jelentősebb jogkorlátozások bevezetéséről, írja az MTI a párt parlamenti képviselője vasárnapi, budapesti sajtótájékoztatója alapján.

Molnár Zsolt, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának elnöke elmondta: a Honvédelmi Minisztérium javaslatát alkalmatlannak tartják tárgyalási alapnak, ezért kidolgozták terrorizmusellenes, ugyanakkor a demokráciát nem veszélyeztető anyagukat. Eszerint terrortámadás vagy annak közvetlen veszélye esetén a kormány kihirdetheti a párt által kritikus terrorfenyegetettségnek nevezett különleges jogrendet és azonnal bevezethet rendkívüli intézkedéseket. A kormány a rendelkezésére álló nyolc napban alapvető jogokat nem korlátozhatna.

Ahhoz, hogy a különleges jogrendet nyolc napnál tovább - legfeljebb 90 napig - fenntartsák, már az Országgyűlés kétharmados többségének döntése lenne szükséges. Szintén kétharmados felhatalmazás kellene a honvédség bevetéséhez és jelentősebb jogkorlátozások bevezetéséhez - ismertette a részleteket Molnár Zsolt. A kormány azonban még a parlament hozzájárulásával sem korlátozhatná az internetet vagy a sajtót, nem ellenőrizhetné a távközlést vagy a külföldiekkel való kapcsolattartást - emelte ki a képviselő.

A párt - korábbi javaslata szerint - új tényállásokat is bevezetne a Büntető törvénykönyvben: ilyen lenne a terrorcsoportban való részvétel, a terrorizmus finanszírozására és a terrorcsoport által szervezett kiképzésén történő részvételre buzdító propaganda is - tette hozzá Molnár Zsolt.

Emellett a párt célhoz kötötten növelné a rendőrség, a Terrorelhárítási Központ, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat, az Alkotmányvédelmi Hivatal és a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ forrásait, hogy hatékonyabb legyen a megelőzés. Indokolt lenne alapfokú oktatást biztosítani a közintézményekben, iskolákban, közösségi közlekedésben, közterületeken dolgozók számára a terrorveszély, terrortámadás idején teendőkről - vélekedett a politikus.

Ahogy arról beszámoltunk, a terrorveszélyhelyzet fogalmát írná az alaptörvénybe a Fidesz-KDNP. A Fidesz-KDNP azonban nem tud egyedül alkotmányt módosítani, az alaptörvény megváltoztatásához kétharmad, így pár ellenzéki képviselő támogatása is kell. Az első egyeztetési forduló már lezajlott, ilyen változásokat szeretne a Fidesz terrorveszélyhelyzetben:

A kormány szabadon, tehát parlamenti döntés nélkül

 • lezárhatja a határokat;
 • átírhatja a költségvetést;
 • kijárási tilalmat vezethet be;
 • az ország védelme szempontjából fontos termékek, energiahordozók, fogyasztási cikkek forgalmát szabályozhatja és korlátozhatja (ez lényegében az élelmiszer- vagy benzinjegy bevezetésének lehetőségét jelenti);
 • korlátozhatja a média működését;
 • elrendelheti az internet-, levél-, csomag- és postaforgalom fokozott ellenőrzését;
 • betilthatja a tömegrendezvényeket, nyilvános gyűléseket;
 • meg is tilthatja a közúti, vasúti, vízi és légi járművek forgalmát;
 • elrendelheti az ország meghatározott területén a lakosság kitelepítését.


 • Hírek
 • Lakáshitel