Enikő, Melitta
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Szmogriadó van Debrecenben

2016.01.24. 13:02

Debrecen

Szmogriadót rendelt el vasárnap Debrecen polgármestere, írja az MTI. A szálló por (PM10) légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke két egymást követő napon mind a három mérőállomáson túllépte a riasztási küszöbértéket.

A szmogriadó miatt megtiltották a kerti hulladék és a tarlóégetést, és felkérték a lakosságot, hogy kerüljék a személygépkocsik, főként a dízel üzemű járművek használatát. Arra is kérték a lakosságot, hogy aki teheti, szilárd tüzelés helyett a gázfűtést használja, azokban az útkereszteződésekben pedig, ahol a forgalomirányító jelzőlámpákon visszaszámláló van, a zöld jelzésig várakozva állítsák le a gépjárművek motorját.

Az önkormányzat felkérte a debrecenieket, hogy kerüljék a szabadban végzett megterhelő fizikai munkát vagy sporttevékenységet. Javasolják, hogy a lakásokat a déli, kora délutáni órákban szellőztessék.

Nyíregyháza

Eközben Nyíregyházán is átlépte a tájékoztatási, majd a riasztási küszöbértéket a szálló por koncentrációja a hétvégén. A szálló por légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke pénteken köbméterenként 98,5, szombaton pedig már 113,6 mikrogramm volt a nyírségi megyeszékhelyen.

A rövidtávú regionális meteorológiai előrejelzések szerint a levegőminőségben jelentős javulás csak hétfőre várható.

Miskolc

Szombaton a romló levegőminőség miatt Miskolcon elrendelték a füstköd-riadó tájékoztatási fokozatát. Az automatikus mérőállomásokon a szálló por koncentrációja túllépte a tájékoztatási küszöbértéket, és az Országos Meteorológiai Szolgálat a levegőminőség további romlását prognosztizálta.