Magának szavazta meg a polgármester a jutalmat

2016.02.03. 17:23

Letaszította az élről a legtöbb jutalmat kapó polgármesterek  versenyében Harkány polgármesterét Dunakeszi első embere. A Blikk által kiszúrt Baksai Endre Tamás 2,5 milliós jutalmával szemben Dióssi Csaba 3,5 milliót kapott az önkormányzati testület fideszes frakcióvezetőjének javaslatára. Hasonló összeget tehetett zsebre az alpolgármester, Erdész Zoltán is. Az összesen hétmilliós Jutalmat az önkormányzat válasza szerint mindketten jótékony célra fordították.

A fideszes többség mellett egy szocialista képviselő is megszavazta Dióssi Erdész jutalmát. Az összhang megvolt a testület és a polgármester között: Dióssi maga is igennel szavazott a saját, hat havi illetményének megfelelő jutalmára – derült ki a Dunakeszi Online által közölt, közérdekű adatigénylés révén kapott dokumentumból.

Az önkormányzatnak a polgármester mellett 14 képviselője van, ebből hét fideszes. A jutalomra vonatkozó javaslatot támogatta a pénzügyi bizottságot vezető MSZP-s Ábri Ferenc is.

A szavazásra közvetlenül azután került sor, hogy a testület elutasította a gyermekétkeztetés biztosítását a téli szünetre – írta két nappal a szavazás után a Dunakeszi Online. A portál arra is felhívta a figyelmet, hogy a jutalom 2014-es munkára szólt, így elvileg nincs akadálya, hogy a polgármester és helyettese a tavalyi munkáért is prémiumot vegyen fel.

A téliszünet alatti érkeztetés biztosítása körülbelül egymillió forintos tétel lett volna – mondta az MSZP-n kívüli ellenzéki pártok támogatásával mandátumot nyert Radnóti Henrik. A függetlenként dolgozó képviselő emlékei szerint 2014-ben nem osztott ki jutalmat az önkormányzat. Arról pedig nincs tudomása, hogy tavaly más is kapott volna ilyet a polgármesteren és helyettesén kívül.

Az év végén, önkormányzat megtartotta a szokásos bálját is. A körülbelül 160 meghívott vendégnek tartott rendezvény nagyjából hatmillió forintjába került a városnak.

Eljótékonykodták

Megkeresésünkre reagálva az önkormányzat szóvivője írásban közölte:

„Az éves polgármesteri és alpolgármesteri jutalmunkkal több politikai szereplő és médium is intenzíven foglalkozik. Szeretnénk velük ismertetni azt a háttérinformációt, hogy ahogy eddig is, idén is a teljes összeget jótékony célra fordítottuk. Az alpolgármesteri összeget már a pénz megérkezésének napján befizettük egy olyan alapítványnak, akik a magyar nyelv megőrzésével hivatottak foglalkozni, a polgármesteri jutalmat pedig ifjúsági sport támogatására fordítottuk.”

Szabó Katalin az eredményeket illetően ezt a linket ajánlotta, ahol az 1990-2010-es időszakot vetheti össze az érdeklődő 2010-2014-gyel. Eszerint bölcsődei, óvodai férőhelyek, parkolók bővülése, aszfaltút- és kerékpárút-hálózat fejlődése áll szemben az elmúlt húsz év csekély eredményeivel.

Hogy a polgármesteri és alpolgármesteri jutalmat mely alapítvány kapta és milyen sporttevékenység fejlesztésére jutott belőle, az a válaszból nem derült ki. Hasonló nyilatkozat egyébként már korábban megjelent, amikor az ellenzéki képviselők plakátkampányban érdeklődtek, hogy mire mentek el az adóforintok. Az alapítvány neve akkor sem derült ki.

Az érintettek arra hivatkoztak, hogy névtelenül szeretnének adakozni,

 – bár az adakozók neve és a jótékonykodás összege már ismert volt, márpedig az anonimitásnak épp az adakozó háttérben maradásakor van értelme.

Nem derült ki az sem, hogy miért a törvény által megengedett legmagasabb jutalmat, azaz hat havi illetményükkel azonos összeget szavazott meg az önkormányzat a két városvezetőnek.

Kerestük a harkányi Baksai Endre Tamást is, ő azonban nem volt elérhető, így a 4200 fős település jegyzője ígért tájékoztatást, ám ez a cikk megjelenéséig nem történt meg. Baksai körülbelül 2,5 millió forintot kapott tavalyi munkájáért jutalomként, ami szintén hathavi illetményével azonos.