Alfréd
-2 °C
2 °C

A kormány 60 helyett 15 napos terrorvészhelyzetbe is belemenne

2016.02.04. 17:53 Módosítva: 2016-02-04 17:58:47

A kormány kész a kompromisszumra a terrorvészhelyzet bevezetésénél: elég lenne, ha a különleges intézkedést 60 nap helyett csak 15 napra vezetnék be - mondta Gulyás Gergely az országgyűlés alkotmányügyi bizottságának elnöke a Die Pressének.

Az alkotmánymódosításhoz kétharmados többség kell. A Jobbik nemrég alkut ajánlott: a 60 napos veszélyhelyzetet nem fogadják el, de abba belemennének, hogy a kormány három napig saját hatáskörben dönthessen a terrorvészhelyzet beálltáról, a hosszabbításról viszont már a parlamentnek kellene rendelkeznie.

Gulyás szerint  most a  kompromisszum legfeljebb a rövidebb időtartamban lehet. Arról nem tudnak tárgyalni, hogy a veszélyhelyzetet ne a kormány rendelje el, ilyen helyzetekben ugyanis nem lehet várni a parlamentre. A politikus visszautasította azokat a feltételezéseket, hogy ezzel a kormány visszaélne. Szerinte ennek nagyon súlyos politikai és jogi következményei lenne.  

Gulyás azt mondta: a veszélyhelyzetet ahhoz hasonló esetekben hirdetnék ki, mint amikor Brüsszelben robbantásoktól tartva két kerületben kijárási tilalmat rendeltek el, vagy amikor Hannoverben lefújtak egy labdarúgó mérkőzést.