Elővárosi vasúttá alakítják át a HÉV-et

2016.02.08. 19:21

Pár héttel ezelőtt döntött a kormány arról, hogy átveszi a fővárostól a HÉV-ek üzemeltetését, most újabb részletek derültek ki, hogy gondolja a kormány a dolgot. 

Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) parlamenti államtitkára ugyanis hétfőn Gyálon találkozott a főváros vonzáskörzetének helyi politikusaival, ahol az agglomerációs tömegközlekedés állami átvételének kérdéseit vitatták meg - tájékoztatta az NFM a találkozót követően az MTI-t.

Az államtitkár ismertette, hogy

a szentendrei, a gödöllői és a ráckevei HÉV elővárosi vasútként fog üzemelni. 

Hogy ez pontosan mivel jár majd, még nem tudni. Az egyeztetésen azonban elhangzott, hogy "az utazóknak nem jelenthet többletköltséget az agglomerációs közösségi közlekedés állami átvétele, és nem eredményezheti a menetrend romlását sem". A csepeli HÉV azért nincs a felsorolásban,. mert az csak Budapest közigazgatási határán belül közlekedik, feltehetően abból villamos lesz.

A polgármesterek azt javasolták, hogy az átvételt követően a FUTÁR tájékoztató és a korszerű jegyértékesítési rendszer maradjon meg. Megállapodtak arról, hogy a minisztérium folyamatosan tájékoztatja a Főváros Agglomeráció Önkormányzati Társaságot - közölte az NFM.

A főváros nem vállalta tovább az agglomerációs járatokat

A Fővárosi Közgyűlés január 27-i ülésén döntött arról, hogy a főváros legkésőbb március 31-ig tartja fenn az agglomerációs tömegközlekedést, mivel az állam 2015-ben és 2016-ban nem biztosított forrást a szolgálgatáshoz. A kormány vállalta a feladat visszavételét. 

A döntés értelmében ha a határidő lejártáig nem történik meg az átadás-átvétel, akkor az állam és a főváros ideiglenes megállapodást köt a költségek megtérítése mellett. A főváros a folyamat befejezéséig biztosítja a szolgáltatást. A kormány már korábban jelezte, hogy január 1-jétől kész viselni az agglomerációs közlekedés költségeit. 

A főpolgármester február 5-én azt közölte, hogy az agglomerációs közlekedés állam általi visszavételéről szóló alapmegállapodás várhatóan február 17-ig megszületik.  • Bérelnék
  • Bankszámla