A gyilkossággal gyanúsított fideszes tüntette ki a rendőröket

2016.02.12. 15:13
Rovott múltja ellenére szép politikai karriert futott be Dunaújvárosban Gál Roland fideszes önkormányzati képviselő, akit most gyilkossággal gyanúsítanak. Annak ellenére nevezte ki párttársa korábban a közbiztonsági bizottság elnökének, 2014 őszén pedig az önkormányzat közbiztonsági tanácsnokának, hogy 2006-ban közlekedés biztonsága elleni bűntett és rongálás miatt is büntették. És ha ez még nem lenne elég, azt megelőzően magánokirat-hamisítás vétsége miatt volt megróva. És hogy még elképesztőbb legyen a történet: a rendőröket politikusként már ő tüntette ki.

Nem verte nagydobra a Fidesz dunaújvárosi vezetése, hogy emberölés gyanújával letartóztatták az egyik helyi politikusukat, Gál Rolandot. Ha a hírt az egyik helyi lap, a Castellum nem szellőzteti meg, talán ki se derült volna, hogy a rendőrség szűkszavú közleményében G. R. monogramként szereplő gyanúsított valójában ő. Igaz, a máskor egy bolti lopásról is részletes közleményben beszámoló rendőrség sem túl közlékeny,  pedig nem csak azért figyelemre méltó a bűneset, mert egy helyi politikust érint. Hanem azért is, mert egy két évvel ezelőtt eltűnt személyről derült ki, hogy valójában meggyilkolták

A rendőrség keveset árul el

A bűnügy részletei egyelőre nem ismertek, így az sem, hogy miért vonult ki a rendőrség egy dunaújvárosi házhoz. Úgy tudjuk, hogy az áldozat egy dunaföldvári vállalkozó, Molnár Antal volt. Az építőiparban érdekelt vállalkozó több mint két éve tűnt el, a családtagjai már akkor azt hangoztatták, hogy nem önszántából. Próbálták kerestetni, információnk szerint ezért is jelent meg az eltűnéséről egy cikk a Dunaújváros Online-on.

Molnár Antal
Molnár Antal
Fotó: regi.dunaujvaros.com

A városban korábban olyan pletykák is keringtek, hogy a Dunaújvárosban gyakran megforduló Molnár Ausztráliába költözött, de ha igaz a hír, miszerint megölték, akkor elképzelhető, hogy az elköltözéséről szóló pletykát pont a gyilkosai terjesztették el. A férfi egyébként cukorbeteg volt, és amikor eltűnt, állítólag otthon hagyta az inzulint, ez is gyanús volt a hozzátartozóinak.

Egyébként egyáltalán nem ritka, hogy egy eltűnés hátterében gyilkosság áll. Sőt, olyan esetek is ismertek a magyar kriminalisztikában, amikor a rendőrség tudja, kik állhatnak egy-egy eltűnésnek tűnő gyilkosság hátterében, de mivel nincsen holttest, ezért nem tudják a feltételezett elkövetőt vagy elkövetőket meggyanúsítani. Így ezek az esetek legtöbbször felderítetlen emberölésként, vagy ahogy a rendőrségi szakzsargonban nevezik, döglött ügyként végzik. 

Bár a rendőrség a nyomozás érdekeire hivatkozva semmilyen részletet nem akar elárulni az ügyről, úgy tudjuk, a nyomozók már tavaly év végén olyan információk birtokában voltak, amik azt támasztották alá, hogy Molnárt megölték. Az mindenesetre tény, hogy idén január 5-én indítottak nyomozást az ügyben. Azt, hogy ő lehet az áldozat, azt is megerősíti, hogy információink szerint Molnár testvére éppen péntek délelőtt ment be a rendőrségre. Nem tudni, hogy mi történt januárban, ami miatt a rendőrök nyomozni kezdtek, de az ehhez hasonló eseteknél gyakori, hogy valaki, akinek információja van a gyilkosságról, beszélni kezd, esetleg elszólja magát. 

Egyelőre nem tudni, hogy a gyanúsítottak tettek-e vallomást vagy sem, ahogy azt sem, megvan-e a holttest. Ezekre a kérdéseinkre sem akart nekünk választ adni a rendőrség. Ugyanakkor árulkodó, hogy annak a dunaújvárosi háznak az udvarán, ahová a rendőrök kivonultak, egy fehér sátrat állítottak fel. Egy rendőrségi forrásunk az ügytől függetlenül azt mondta: ezt akkor teszik a rendőrök, ha nem szeretnék, hogy a kíváncsiskodók meglássanak valamit. Például egy holttestet. Mindenesetre megalapozott lehet a gyanú, mivel a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte a gyanúsítottakat. 

„Roland heves vérmérsékletű"

A gyilkossági üggyel gyanúsított Gál Roland fideszes önkormányzati képviselő annak ellenére futott be szép helyi politikai karriert, hogy a múltban meggyűlt már a baja a törvénnyel. Mint azt megtudtuk, a 2006-ban a Dunaferrnél még kazánkezelőként dolgozó, akkor még vagyontalan Gált abban az évben pénzbüntetésre ítélte a bíróság, mert egy vödör plakátragasztóval a nyílt utcán leöntötte egy autó szélvédőjét és a benne utazó sofőrt. Amikor az autó anyósülésén utazó másik férfi kiszállt a kocsiból, Gál és társai elfutottak. 

A bíróság a végzésében ráadásul figyelembe vette, hogy 2003-ban a Dunaújvárosi Városi Ügyészség bűnsegédként elkövetett magánokirat-hamisítás vétsége miatt egyszer már megrótta Gált, akiről egyik ismerőse csak annyit mondott: „Roland heves vérmérsékletű". 

A plakátragasztós incidens a parlamenti választási kampányban történt. Úgy tudjuk, Gál pusztán azért öntötte le az autót, mert azt az MSZP akkori megyei alelnöke vezette, akcióját semmilyen szóváltás nem előzte meg. Az eset után több helyi fideszes megveregette Gál vállát, annak ellenére, hogy Dunaújváros legbefolyásosabb fideszese, Dorkota Lajos megpróbálta kiszorítani a pártból, mondván, a pártban nincs szükség balhés figurákra.

Ennek ellenére Gál mégis jelölt lett a 2006-os önkormányzati választáson, sőt, meg is választották képviselőnek. Ebben állítólag szerepet játszott az is, hogy a Fidesz ifjúsági szervezetében, a Fidelitasban olyan szövetségesekre lelt, akik a párt vezetőit meggyőzték arról, hogy Gálnak igenis köztük van a helye. Nem véletlen, hogy később önkormányzati képviselőként Gál a dunaújvárosi fideszes körökben a feltörekvő fiatalok között találta meg a számítását. 

Tartozásai voltak

Ami különösen érdekes a történtek fényében, hogy Gál volt 2010 és 2014 között a városi közbiztonsági bizottság elnöke.

Bizottsági elnökként ő tüntette ki a dunaújvárosi rendőröket. Ez az időszak pedig egybeesik azzal, amikor az eltűntként nyilvántartott férfit megölték.

Az emberölési ügyben azonban nem a Fejér, hanem a Tolna megyei rendőrség nyomoz, mivel az áldozat dunaföldvári.

Gál jelenleg az önkormányzat közbiztonsági tanácsnoka, ezt a pozíciót 2014 őszén kapta meg. Úgy tudjuk egyébként, hogy Gál az utóbbi időben kiszorult a helyi Fidesz „vezérkarából”, ráadásul komoly tartozásokat halmozott fel. 

Ismerősei elkötelezett fideszesként beszéltek róla az Indexnek, ezt a nyilvánosan is elérhető Facebook-oldala is alátámasztja. A közösségi oldalon közzétett bejegyzéseiből kiderül, nagy rajongója Orbán Viktornak és a kormánypártnak. Ugyancsak az őt ismerők állítják, hogy „Roland mindig is nehezen tudta visszafogni magát", nehezen tud uralkodni az indulatain. Erről is tanúbizonyságot tett már a Facebookon: egyszer egy neki nem tetsző képet posztoló, nála húsz évvel idősebb asszonyt egyszerűen faszkalapnak nevezett a közösségi oldalon.  

Kósa Lajos: Semmi közünk hozzá

Kerestük az ügyben Cserna Gábort, a város fideszes polgármesterét is még csütörtök este. Megkeresésünkre válaszul a dunaújvárosi önkormányzat péntek kora délután adott ki sajtóközleményt az ügyben. Ebben azt írták, hogy az önkormányzat és a Fidesz dunaújvárosi szervezete „megdöbbenve értesült a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság által közölt önkormányzati képviselőt érintő nyomozati eljárásról”. A Fidesz dunaújvárosi szervezetének elnöksége kezdeményezte Gál Roland Fidesz tagsági jogviszonyának és az önkormányzati frakcióbeli tagságának felfüggesztését. „Minden további, felmerülő kérdéssel kapcsolatban a hivatalos eljárás lezárultáig nem kívánunk nyilatkozni, azonban mi is figyelemmel kísérjük a nyomozati és bírósági eljárást” – írták. 

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője péntek délben a lillafüredi frakcióülés után közölte, hogy felfüggesztették Gál Roland párttagságát. Mint mondta, ha a bíróság elítéli őt, akkor ezt véglegesíteni fogják. Mint Kósa mondta, ez a mechanizmus a Fideszben, tehát „semmi közünk ettől a pillanattól hozzá”.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport