Ágnes
-1 °C
2 °C

Jogerős: hamisították a Traubit

2016.02.12. 07:21
Évtizedes perfolyam fejeződött be csütörtökön Veszprémben: a bíróság jogerősen bűnösnek mondta ki Salamon Berkowitzot és fiát, Moses Berkowitzot a Traubisoda üdítőital hosszú éveken át tartó hamisítása miatt.

Az ítélet szerint Berkowitzék társtettesként, folytatólagosan sértették meg az áru hamis megjelölése és iparjogvédelmi jogok előírásait.

A Magyar Nemzet beszámolója szerint a másodfokon eljáró törvényszék jogerős ítéletében „Salamon B.”-t másfél millió, „Moses B.”-t pedig 750 ezer forintos pénzbírsággal sújtotta. Ezenfelül a két amerikai állampolgár családi cége, a felszámolás alatt álló Tra-Üdi Zrt. 15 millió forintos büntetést kapott.

maxresdefault

A lap szerint a bírósági eljárás többek között azért húzódott el, mert Berkowitzék folyamatosan próbálták lassítani, nehezíteni a lefolytatását. Többször meg sem jelentek a tárgyalásokon.

A Traubisoda hamisításával vádolt Berkowitzék ellen 2010 óta folyt büntetőper.

A vádirat szerint a Tra-Üdi Zrt. vezetőiként 2005 óta több millió palack olyan üdítőitalt állítottak elő, amely címkéjének, illetve flakonjának megjelenésével sértette az eredeti Traubi védjegyeit. 2011-ben a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen kimondta: Salamon Berkowitz cégei 1998 óta jogosulatlanul gyártottak Traubi, Traubisoda és Tra-Üdi néven üdítőket. Az évek során Berkowitzék több százmillió forinttal károsították meg a magyar államot, valamint magáncégeket, valamint akadályozták, hogy a köz- és magántartozásokat behajtsák rajtuk.