Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lemond az Országos Roma Önkormányzat elnöke

2016.02.15. 16:34

Hegedüs István, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke hétfőn bejelentette, hogy lemond a posztjáról. Az Index információi szerint a lemondást formálisan a szervezet keddi sajtótájékoztatóján jelentik majd be.

Vajda László, az ORÖ képviselője az ATV Start hétfő reggeli műsorában azt mondta, hogy a képviselők és az elnök között folytatott tárgyalások során megállapodtak, hogy Hegedüs távozik a szervezet éléről. Hegedüs viszont azt állította az ATV-nek, hogy ez az ő személyes döntése volt, amelyre „bármelyik nap sor kerülhet”. Döntését azzal indokolta, hogy megromlott az egészségi állapota.

„Teljesen ráment az egészségem erre a stresszhelyzetre” – jelentette ki, és hozzátette, hogy egyre több fenyegetés is éri, mint mondta, olyan dolgok miatt, amik nem is az ő elnöksége idején történtek.

„Ezenkívül nem látom, hogy olyan eredményeket tudnék produkálni, amik a magyarországi cigányság rövid távú jólétét biztosítani tudnák” – közölte Hegedüs, aki egyelőre még nem tudja, hogy ki lehet majd az utóda.

Az Index hétfőn számolt be arról, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma várhatóan felbontja azt az ORÖ-vel kötött uniós támogatási szerződést, amely eredetileg a „Híd a munka világába” foglalkoztatási szövetkezet alapítását szolgálta volna. A Farkas Flórián elnöksége idején, 2013-ben létrejött szövetkezet azonban egyáltalán nem működött, a vezetés a foglalkoztatási projektek beindítása helyett kizárólag ingatlanvásárlásokba ölte a pénzt. A szerződésbontás után az ORÖ-nek vissza kell fizetnie a felvett 1,2 milliárdot, ami lényegében a szervezet végét fogja jelenteni.

Hegedüs akkor vette át az ORÖ-elnökséget, amikor Farkas Flóriánnak miniszterelnöki biztosi kinevezése miatt le kellett mondania a posztról. Hegedüs addig Farkas bizalmasának számított, ám a megváltozott szereposztásban megromlott kettejük viszonya. Az ORÖ-ben az elmúlt egy év folyamatos csatározások közepette telt, mivel Hegedüs és a támogatói megpróbálták átvizsgálni a foglalkoztatási szövetkezet gazdálkodását.

Hegedüst, aki szívinfarktus gyanújával éppen kórházi ápolásra szorult, a Lungo Drom Farkashoz hű képviselői január végén meg is fosztották elnöki mandátumától, de ezt a hatalomátvételt nem találta törvényesnek a kormányhivatal.