Lemond az Országos Roma Önkormányzat elnöke

2016.02.15. 16:34

Hegedüs István, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke hétfőn bejelentette, hogy lemond a posztjáról. Az Index információi szerint a lemondást formálisan a szervezet keddi sajtótájékoztatóján jelentik majd be.

Vajda László, az ORÖ képviselője az ATV Start hétfő reggeli műsorában azt mondta, hogy a képviselők és az elnök között folytatott tárgyalások során megállapodtak, hogy Hegedüs távozik a szervezet éléről. Hegedüs viszont azt állította az ATV-nek, hogy ez az ő személyes döntése volt, amelyre „bármelyik nap sor kerülhet”. Döntését azzal indokolta, hogy megromlott az egészségi állapota.

„Teljesen ráment az egészségem erre a stresszhelyzetre” – jelentette ki, és hozzátette, hogy egyre több fenyegetés is éri, mint mondta, olyan dolgok miatt, amik nem is az ő elnöksége idején történtek.

„Ezenkívül nem látom, hogy olyan eredményeket tudnék produkálni, amik a magyarországi cigányság rövid távú jólétét biztosítani tudnák” – közölte Hegedüs, aki egyelőre még nem tudja, hogy ki lehet majd az utóda.

Az Index hétfőn számolt be arról, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma várhatóan felbontja azt az ORÖ-vel kötött uniós támogatási szerződést, amely eredetileg a „Híd a munka világába” foglalkoztatási szövetkezet alapítását szolgálta volna. A Farkas Flórián elnöksége idején, 2013-ben létrejött szövetkezet azonban egyáltalán nem működött, a vezetés a foglalkoztatási projektek beindítása helyett kizárólag ingatlanvásárlásokba ölte a pénzt. A szerződésbontás után az ORÖ-nek vissza kell fizetnie a felvett 1,2 milliárdot, ami lényegében a szervezet végét fogja jelenteni.

Hegedüs akkor vette át az ORÖ-elnökséget, amikor Farkas Flóriánnak miniszterelnöki biztosi kinevezése miatt le kellett mondania a posztról. Hegedüs addig Farkas bizalmasának számított, ám a megváltozott szereposztásban megromlott kettejük viszonya. Az ORÖ-ben az elmúlt egy év folyamatos csatározások közepette telt, mivel Hegedüs és a támogatói megpróbálták átvizsgálni a foglalkoztatási szövetkezet gazdálkodását.

Hegedüst, aki szívinfarktus gyanújával éppen kórházi ápolásra szorult, a Lungo Drom Farkashoz hű képviselői január végén meg is fosztották elnöki mandátumától, de ezt a hatalomátvételt nem találta törvényesnek a kormányhivatal.  • Hírek
  • Megtakarítás