Gerzson
-3 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

Négyszázezer forintot kell fizetnie a pécsi farkas kilövőjének

2016.02.18. 15:46

Az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség 2016. február 3-án kelt határozatában egy fokozottan védett szürke farkas engedély nélkül történő elpusztítása miatt 400 000 forint természetvédelmi bírság megfizetésére kötelezte az elkövető magánszemélyt - közölte a főfelügyelőség az Indexszel.  A határozatot az ügyfél átvette, az jogerőre emelkedett.

A pécsi állatkertből megszökött farkas ügyében a természetkárosítás gyanúja miatt folytatott nyomozást a rendőrök december 21-én szüntették meg Szatyor Miklós állatkertigazgató ellen, mert nem számít bűncselekménynek, de mivel fokozottan védett fajról van szó, a környezetvédelmi főfelügylőség eljárást indított az ügyben.

Október 31-én szökött meg egy farkas a felújítás alatt lévő pécsi állatkertből. A vadat megrázta a villanypásztor, feldühödött, és kimászott az új kifutójából. A Mecsekerdő Zrt. erdőjárási tilalmat rendelt el, a keresést másnap délelőttig folytatták. Később kiderült, hogy november elsején lelőtték az állatot.

A Tubesnél bukott le, turisták szóltak a rendőröknek, akik azonnal riasztották az állatkert munkatársait. A lap szerint a farkas "fenyegetőleg lépett fel", amikor meglátta az embereket, ezért Szatyor Miklós, az állatkert igazgatója éles lőszert használt.

A döntés miatt sokan támadták Szatyor Miklóst, kifogásolva, hogy nem altatólövedéket használt, aláírásgyűjtés is indult a lemondatásáért. Szatyor akkor azt mondta, nagyon sajnálja az esetet.