Julianna, Lilla
-3 °C
11 °C

Habony cége törvényszöveget is írt Baán államtitkárnak

2016.02.20. 12:05
Számos projekt, és hosszú évek közös munkája alapozta meg Habony Árpád és Baán László személyes jó viszonyát. A fideszes háttérember cége állítólag még a Szépművészeti Múzeum igazgatói pályázatánál is besegített, ezért nem csoda, hogy amikor szükség volt rá, Baán sem maradt hálátlan, a múzeum ingyen adta a lakodalmához a reneszánsz termet, és majdnem ingyen a kölcsönfestményeket.

Habony Árpád, a miniszterelnök informális tanácsadója és az új kormányoldali médiabirodalom irányítója, Orbán Viktor első ciklusa idején, 2002-ben került a Fidesz kampánycsapatába. Első politikai megbízása a 2016-os olimpia rendezési jogáért indított fideszes mozgalom beindítása és szervezése volt. A 2002-es országgyűlési választás előtt beindított kampányban Deutsch Tamás sportminiszter és Fürjes Balázs mellett dolgozott.

Bedolgoztak a kulturális államtitkárnak

Mindeközben Habony cége, a CCC+Bogner Kulturális Kommunikációs és Tanácsadó Kft. a párttól függetlenül kormányzati vonalon is építette a kapcsolatait.

A cég közreműködött a korona parlamenti elhelyezésében és átszállításában, ezzel teremtette meg reputációját, így 2000 után könnyen kapott megrendeléseket a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumától. A tárca közigazgatási államtitkári posztját akkoriban éppen Baán László töltötte be.

Baánon keresztül Habonyék részt vettek a Müpa létrehozásának előkészítésében, és bedolgoztak más ügyekben is. Az Index információi szerint a cég csapata közreműködött az örökségvédelmi törvény előkészítő munkáiban, még a parlamenti egyeztetésekbe is belefolytak.

A múzeumnak is segítettek

Baán a kormányváltás után is az MSZP-SZDSZ-es minisztérium kötelékében maradt. 2004-ig ő töltötte be a gazdasági helyettes államtitkári posztot, 2004-ben viszont megpályázta Szépművészeti Múzeum igazgatói székét. Úgy tudjuk, hogy a CCC+Bognerrel való együttműködés addigra olyan szorossá vált, hogy még az igazgatói pályázat elkészítésébe is segítséget nyújtott a cég, majd amikor Baánt kinevezték, másfél-két éven át közvetlenül az igazgató alatt a múzeumnak is dolgozott megbízási szerződéssel. Főként új programok kidolgozásában és előkészítésben kaptak szerepet.

A szimbiózis eredménye az lett, hogy a múzeum idővel át is vette Habony legbizalmibb emberét, amikor kis cég végül felbomlott.

Rostás Zoltán 2002 előtt került CCC + Bognerhez, Habony közeli ismerőse volt. 2003 tavaszán, amikor a Fidesz tanácsadó ajánlatosnak látta leadni vállalkozásait, ő lépett a helyére.

Habony bizalmasa Baán bizalmasa lett

2010 után, amikor ismét megélénkültek az események a Szépművészeti Múzeum körül, Rostás lett az épület kibővítésére, és térszint alatti kiállítótermek létrehozására kitalált projekt vezetője. A tervből ugyan nem lett semmi, de közben Rostásnak más megbízásokat is adott az intézmény. A 444.hu írta meg, hogy ő lett az egyik felügyelőbizottsági tag a Szépművészeti Múzeum Szolgáltató Kht.-ben, majd a feladatkört átvevő a Kultúra 2008 Nkft.-ben. Ez a cég intézi többek között a múzeum helyiségeinek kiadását. 

Rostás nem maradt ki Baán legújabb fejlesztési projektjéből,a Múzeumnegyedből sem, jelenleg a Városligeti Ingatlanfejlesztő stratégiai igazgatói tisztét tölti be.

Forrásaink szerint a folyamatos munka mellett Habony és Baán személyes viszonya is szorossá vált.

Kivágták a névsort

Habony Árpád és Nagy Boglárka festőnő viszonya Náray Tamás divattervező tévéinterjújának köszönhetően vált ismertté. Náray D. Tóth Kriszta műsorában árulta el, a divatbemutatójának nézői között Rogán Cecilia mellé Habonynak és új barátnőjének foglaltak helyet. A műsor videójából azóta eltűnt ez a rész. D. Tóth Kriszta kérdésünkre, hogy miért került ki a neveket tartalmazó snitt, annyit mondott, forduljunk Nárayhoz, őt viszont egyelőre nem sikerült elérnünk.

Jóllehet Baán az Origónak pénteken azt nyilatkozta: a lakodalom „meghívotti köre indokolta, hogy felajánlja a múzeum tereit” ingyen a bulihoz, azért ennél jóval többről volt szó.

Volt egy kis Demjén-koncert

2007-ben, az ellenzéki Fidesz sajtóosztályán dolgozó Kaminski Fanni és a Fidesz tanácsadójának esküvőjén még nem tobzódtak politikustömegek, ugyanakkor több éves együttműködésük miatt az sem volt  meglepő, hogy Baánt hívták meg a ceremónia egyik tanújának, ő pedig segített, hogy a múzeum reneszánsz termét ingyen adják az ünneplő társaságnak.

A múzeumi eseményt egyébként egy kisebb Demjén Ferenc-koncerttel dobták fel. A Fidesz 2006-os választási kampánydalát jegyző énekes is tagja volt a két-háromszáz fős násznépnek, amely a templomi esküvő után rendőrségi villogós felvezetéssel érkezett a Hősök terére.

Mint ismert, a jó viszony később is kitartott: 2013-ban a múzeum kölcsönzött ki tíz, 1600-1700 között készült, összesen 292 millió forint értékű reneszánsz és barokk festményt Habonyéknak. A képek három hónapon át voltak a Habony anyósa nevén lévő Szerb utcai lakásban, és képenként csupán havi nettó 15 ezer forint díjat kellett értük fizetni.

A hvg.hu szerint az egyre komolyabb botránnyá összekapcsolódó képkölcsönzési és teremkiadási ügy sem zavarta Baánt és Habonyt, hogy szerda este ne szórakozzanak együtt Habony új barátnője, Nagy Boglárka festőnő kiállításmegnyitóján.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!