Orbán: Visszaverjük az új migránselosztási mechanizmust

2016.02.22. 11:44

Napirend előtti parlamenti felszólalásában Orbán Viktor a hétvégi brüsszeli következményeiről beszélt. Egyrészt a brit reformról, továbbá a márciusi migránsügyi csúcshoz vezető útról.

A brit kormány reformkezdeményezése szerinte az EU reformjára irányul: alapos, de új alapszerződés nélküli reformot akarnak, hogy a britek a nyári népszavazáson eldönthessék, hogy a megreformált EU-ban bent akarnak-e maradni. A reformjavaslatot az EU elfogadta. Ennek legfontosabb elemei:

  • Versenyképessé kell tenni az uniót.
  • Kevesebb bürokráciára van szükség.
  • A nemzeti parlamentek szerepét meg kell növelni, meg kell állítani a lopakodó hatáskörelvonást.

Ezek Orbán szerint kevésbé érdekesek a közvélemény számára. A fontosabb kérdés az volt,  hogy lehet-e változtatni a Nagy-Britanniában élő, de nem brit állampolgárok szociális ellátásán. A V4 országok közös fellépésének eredményeképpen továbbra sem lehet az uniós polgárok jogait korlátozni, hogy máshol munkát vállaljanak.

Megvédtük a külföldi magyaroknak járó járulékokat

Aki Nagy-Britanniában dolgozik és járulékot fizet, hozzájárul a közös kockázatviseléshez, annak az ellátásához továbbra sem lehet hozzányúlni. Az igazi vita abban volt, hogy el lehet-e vonni a többi szociális juttatást, ami jár, de nincs mögötte járulékfizetés. Orbán szerint ezeket is sikerült megvédeni. Azt is sikerült megakadályozni, hogy bármilyen módosítás vonatkozzon az ingázókra.

Beszámolt arról, hogy éles vita bontakozott ki a gyerekek után járó juttatásokról. Ha a szülők kint élnek, de a gyerek nem, meg lehet-e védeni a gyerekek után járó szociális ellátást? 

A kinti statisztikák alapján 55 ezer magyar állampolgár dolgozik Nagy-Britanniában, a kormány számítása szerint 200-220 gyereket érint ez az intézkedés. Azt fogadták el, hogy az ellátást indexálni lehessen, azaz hogy az a gyerek tartózkodási helye szerinti létfenntartási szintnek feleljen meg: ahol él a gyerek, annak az országnak a szintjének megfelelő összeget kell utalni.

Két fontos dolgot védtünk meg, közölte a miniszterelnök. Az egyik a "közösségi preferencia elve", miszerint nem járhat rosszabbul egy uniós polgár, mint egy unión kívüli (ez pont a gyarmatbirodalom miatt érintett Egyesült Királyságban releváns). A másik, hogy a magyar virtus nem lett volna elég, ehhez kellettek a V4-országok, Csehország, Szlovákia és Lengyelország. Orbán köszönetet mondott a "bajtársiasságukért", ugyanakkor egyértelműen magának vindikálta a vezető szerepet.

Most az Egyesült Királyságon a sor, jelentette be Orbán. Hogy ezek után a britek uniós tagok maradnak-e, az már az ő döntésük. Magyarország érdeke az, hogy a britek bent maradjanak, de ebben az övék az utolsó szó.

Győzelem: az EU átvette a magyar álláspontot

Egyetértés van abban, hogy 2015 nehéz év volt. Orbán megismételte a magyar álláspontot és módszert, amit így írt le: ellenőrzés, azonosítás, visszafordítás.

Szerinte az EU elfogadta a magyar álláspontot, miszerint az elsődleges a migránsok megállítása, a külső határok megvédése. Schengent mindenkinek 100 százalékban be kell tartania. Egy éve kellett volna az EU-nak itt tartania, most vagyunk itt – fogalmazott Orbán.

Hideget és meleget is kaptunk a politikánkért. Azért senki sem borul a nyakunkba, hogy egy évvel ezelőtt vezettük be ezeket az intézkedéseket. Szép lenne, de nem lehet elvárni – értékelt Orbán. De szerinte tény, hogy az EU azokat az elveket fogadta el és adoptálta, amiket a magyar kormány eddig is képviselt.

Ha az osztrákok és a balkáni országok is tartják a szavukat, Magyarország déli határát könnyebb lesz megvédeni – mondta. Ez is azért sikerült, mert sikerült a V4 támogatását biztosítani, "hátországot szolgáltattak".

Nyugaton a nemzetközi helyzet egyre fokozódik

Orbán ekkor áttért a rossz hírekre. Délen a helyzet javul, "nyugaton egyre nehezebb lesz". Az egész migrációs reform uniós csúcsát előrehozták március 5-6-7-re. Magyarország és a többi V4-ország óriási nyomás alatt van.

"Le akarják gyömöszölni a  torkunkon, hogy aki befogad migránsokat, kötelező erővel oszthassa szét őket a többi ország között." Áldásunkat kell adni a kötelező jogrendszerre, ami állandóan beszállítaná ide a migránsokat. Korábban csak egyedi döntés volt 160 ezer migráns befogadásáról. Ezt mi és Pozsony nem fogadtuk el és per alá vontuk, és a döntésig nem akarjuk végrehajtani. Az a márciusi csúcs tétje, hogy lesz-e ebből általános szabály – értékelt Orbán.

A legfontosabb feladatnak ennek kivédését nevezte. Ezt a helyzetet a kormány szerdán értékeli, akkor alakítja ki az álláspontját, amit Orbán meg is előlegezett: "visszaverjük a kísérletet, hogy folyamatosan, éveken keresztül, beláthatatlan nagyságrendben olyanokat költöztessenek be ide, akikkel nem akarunk együtt élni".